Een kopiist is een beroep dat nu niet meer bekend is, maar een paar eeuwen geleden onmisbaar was.
500-1000 | Vroege Middeleeuwen
De vroege middeleeuwen valt onder de periode van de 5e eeuw tot aan de 10e eeuw. De vroege middeleeuwen begonnen met de ineenstorting van het West-Romeinse Rijk en de Grote Volksverhuizingen. Een lange periode van grote onrust, waarin stammen en volkeren langzaam heel Europa door trokken. Op zoek naar een betere plek om te wonen, of op de vlucht voor andere stammen. Na de Volksverhuizingen bleef Europa het toneel van invasies. In het zuiden vanuit de islamitische wereld, in het noorden, vanuit Scandinavië.
'Donkere middeleeuwen'
Al dat geweld bracht ook een periode van armoede met zich mee. Die armoede werd verergerd door hongersnoden en ziektes die rondwaarden. Daardoor hebben de vroege middeleeuwen ook de bijnaam de ‘donkere middeleeuwen’ gekregen.
Tegelijk zijn de vroege middeleeuwen een periode waarin grote rijken opkwamen. Het feodale systeem met leenmannen en leenheren ontstond en zou lang de hiërarchie in Europa bepalen. Ook de kloosters werden rijk. Temidden van het geweld waren dit nog plaatsen van rust. Godsdienst en geloof is daarom erg van belang in dit tijdperk. De katholieke kerk kreeg veel invloed. Delen van Europa die nog niet gekerstend waren, werden Christelijk. Kloosters werden belangrijke centra van kennis, waar wetenschappelijke kennis, filosofie en religie hand in hand gingen.
Over de middeleeuwen bestaan veel misverstanden, zo denkt men vaak dat het een tijd van stilstand was en achteruitgang. Maar was dit echt zo?
In augustus 2023 begon er wéér een grote zoektocht naar het mythische beest, maar waar vind de legende van het monster Loch Ness zijn oorsprong?
In films zijn veel muren in de middeleeuwen witgepleisterd of simpelweg van grijze steen, maar dit was in het echte middeleeuwse leven niet het geval. Midd
Een beul: een afschrikwekkende man. Een barbaar met een zwarte kap op en een bijl in de hand. Voor sommigen een verpersoonlijking van een monster en voor d
Middeleeuwse steden: te vies om in te lopen. Toch?
Een wijdverspreide gedachte is dat mensen in de middeleeuwen geen water dronken, maar bier of wijn. Is dat wel zo?
Volgens veel verhalen gingen mensen in de middeleeuwen zelden in bad. Klopt dit wel?
In 1913 is in Rijnsburg een perceel voor tuinbouw omgespit, waarbij een Merovingisch grafveld werd gevonden. Een van de vondsten was een vergulde gesp, die aangeeft dat in Rijnsburg ‘royalty’ heeft gewoond.
De Langobarden wisten een koninkrijk te stichten dat ze tweehonderd jaar lang regeerden vanuit Italië, het hart van het Romeinse Rijk. Wie waren de Langobarden, en waar komt de bijzondere naam van de stam vandaan?
Wist je dat de Noordzee vroeger de ‘Friese zee’ werd genoemd? In de vroege middeleeuwen waren de Friese handelaren een begrip rond de Noordzee.
Ben je nieuwschierig naar de verhalen van bewoners en vrijwilligers over het leven op een buitenplaats? Ben je nieuwschierig naar de verhalen van bewoners