Verenigde Staten

De geschiedenis van de heavy metal
Nieuws - 12 mrt 2024

Voor de ene muziekfan is het hemels en voor een ander is het pure herrie: heavy metal. Hoe is heavy metal ontstaan, en hoe is het geworden wat het nu is?

Carl Röchling, Public domain, via Wikimedia Commons
Nieuws - 13 dec 2023

Waarom vochten Napoleons soldaten vroeger schouder aan schouder?

Caresse Crosby
Reportage - 4 okt 2023

Mary Phelps Jacob leidde een flamboyant leven. Haar familie had weinig fortuin gemaakt, maar ze verkeerde altijd in welgestelde kringen. In 1910 legde ze de basis voor de moderne beha; met twee stukjes doek en een lint maakte ze de zogenaamde 'rugloze brassière'.

nettie stevens
Reportage - 4 okt 2023

Geneticus Nettie Stevens was bibliothecaresse en docent op een middelbare school in de VS, maar werd vooral bekend als de ontdekker van het x en y chromosoom.

Muurschildering van de legendarische Tupac Shakur
Nieuws - 2 okt 2023

Tupac Shakur heeft nog altijd een legendarische status onder rapliefhebbers. Wie was hij, en hoe kwam hij 27 jaar geleden aan zijn noodlottige einde?

Ramp Hindenburg
Reportage - 30 aug 2023

Fotografen, filmploegen en radioverslaggevers hadden zich verzameld om de aankomst van het luchtschip Hindenburg te aanschouwen op 6 mei 1937. Maar op het allerlaatste moment ging het mis: aan boord van de enorme zeppelin brak brand uit. Voor het oog van de toegestroomde menigte ging het grootste luchtschip in vlammen op.

George Dantzig
Nieuws - 24 jan 2023

Te laat zijn en daardoor het verkeerde huiswerk maken. Een slecht begin voor een carrière als wetenschapper. Maar George Dantzig werd juist zo beroemd.

elizabeth blackwell
Reportage - 20 okt 2022

Elizabeth Blackwell (1821-1910) is een bekend abolitioniste uit de VS en voorvechtster van vrouwenrechten. Ze was de eerste vrouw in de VS die geneeskunde ging studeren.

Philomena Essed, zwarte vrouwelijke socioloog
Reportage - 20 okt 2022

In 1984 deed de publicatie van Philomena Essed’s boek Alledaags Racisme veel stof opwaaien. Het kwam uit bij de feministische uitgeverij Sara en het betrof de publieksuitgave van haar masterscriptie.

brug bij Remagen
Nieuws - 21 sep 2022

In de lente van 1944 zaten de geallieerden met een probleem. Alle bruggen over de Rijn waren vernietigd. Tot verkenners bij Remagen een brug ontdekten.

Woodstock Festival 1999
Nieuws - 2 aug 2022

Het festival Woodstock 99 moest een grandioze jubileumviering worden van het origiginele festival Woodstock uit 1969. Maar het liep volledig mis.

marshallplan voor Duitsland
Reportage - 22 jun 2022

Na de overwinning was het een dringende vraag, hoe te voorkomen dat Duitsland in de toekomst weer een wereldoorlog zou kunnen ontketenen. Lennaert van Heumen bespreekt de rol die het Marshallplan hierin speelde.

Pagina's

Abonneren op Verenigde Staten