Home » Rubrieken

Historische fouten in beroemde films

Vanaf het moment dat de eerste speelfilms werden gemaakt, zijn er duizenden ‘historische films’ gemaakt. Het doel van deze films is vaak om een historisch accuraat drama te maken van een gebeurtenis uit het verleden. Maar aan die historische accuraatheid ontbreekt het echter vaak, dit terwijl filmmakers hun werk wél presenteren als hoe het in het verleden werkelijk gebeurd zou zijn. Laat je niet meer inpakken door de kilts in Braveheart, de lama's in Troy en de verkeerd gepresenteerde Doolittle Raid in Pearl Harbor.

Waarschuwing: Spoiler alert!

Atia Balba Caesonia en Atia of the Julii
Nieuws - 10 mei 2019

Atia Balba Caesonia en Octavia Thurina Minor komen voor in de serie 'Rome'. In hoeverre worden de historische personen weerspiegeld in de serie?

Koning Leonidas bij Thermopylae
Nieuws - 29 jun 2016

300 is een film uit 2006 gemaakt door Zack Snyder met in de hoofdrollen onder meer Gerard Butler, David Wenham en Lena Headey.

Nieuws - 26 mei 2016

Helaas voor historici bevat de film over de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor veel historische fouten.

Nieuws - 23 mei 2016

Nova Zembla uit 2011, was op zichzelf een historische gebeurtenis omdat het de eerste Nederlandse avondvullende 3D-film was.

Mozaïek uit de 4e eeuw n.Chr. van twee gladiatoren, Astyanax en Kalendio. Bron: Nationaal Archeologisch Museum Madrid.
Nieuws - 19 mei 2016

Hoewel regisseur Scott een veel historici inhuurde om de Romeinse cultuur goed weer te geven, staat Gladiator niet bekend om historische accuratesse.

Scott Neeson en Mel Gibson op de set van 'Braveheart', 1995. Bron: Wikimedia Commons.
Nieuws - 18 mei 2016

Mel Gibson schittert in Braveheart als de arme, dappere vrijheidsstrijder William Wallace. Maar klopt de film wel?

Een affiche van Monty Python's 'Life of Brian'. Bron: Flickr.
Nieuws - 24 mrt 2016

Monty Pythons Life of Brian is een van de bekende films van de grappenmakers van Monty Python. De film nam georganiseerde religie op de hak.

Abonneren op Historische fouten in beroemde films