Home » Rubrieken

Historische uitdrukkingen

Waar komen de spreekwoorden en gezegden in de Nederlandse taal vandaan? Er zijn veel voorbeelden van uitdrukkingen met een historische achtergrond. In de rubriek ‘Historische uitdrukkingen’ worden een aantal van deze uitdrukkingen op rij gezet en de historische achtergrond geschetst.

Knikkerende kinderen, Jan Luyken, 1712. (Rijksmuseum)
Nieuws - 27 nov 2017

Waar komt de uitdrukking 'over de schreef gaan' vandaan? En wat is een 'schreef' eigenlijk?

Nieuws - 18 aug 2016

Wanneer je iets belachelijk maakt kun je dit uitdrukken door te zeggen dat je ‘er de draak mee steekt’. Wat is de betekenis?

Beethovens hand (schilderij)
Nieuws - 6 jun 2016

Wanneer iemand je rechterhand is, betekent dit dat deze persoon je belangrijkste assistent is.

Nieuws - 30 mrt 2016

Aan lagerwal gaat het duidelijk niet goed met je. Nautische spreekwoorden zijn doorgesijpeld in de Nederlandse taal. Maar wat betekent aan lagerwal raken n

Opspelden
Nieuws - 2 jun 2014

Wanneer je iemand iets vertelt wat niet waar is, kun je zeggen dat je iemand ‘iets op de mouw speldt’.

Nieuws - 30 apr 2014

Wanneer een bedrijf failliet gaat, kun je dit uitdrukken door te stellen dat het ‘op de fles gaat’. Deze uitdrukking is algemeen bekend in het Nederlands.

Nieuws - 17 apr 2014

Wanneer je ergens definitief mee stopt, zeg je dat je het ‘aan de wilgen hangt’. Deze uitdrukking bestaat al eeuwen maar waar komt die uitdrukking vandaan?

Nieuws - 10 apr 2014

Wanneer je geen aandacht besteedt aan iemand kun je dit in het Nederlands uitdrukken door te zeggen dat je hem ‘links laat liggen’. Maar waarom is dat zo?

Nieuws - 19 mrt 2014

Als iets je niks kan schelen, kun je zeggen dat je er lak aan hebt. Maar om wat voor soort lak gaat het hier en waar komt deze uitdrukking vandaan?

Nieuws - 10 mrt 2014

Wanneer je van iemand op je kop krijgt, kun je dit uitdrukken door te zeggen dat je ‘een veeg uit de pan krijgt’. Maar waar komt dit gezegde vandaan?

Nieuws - 3 mrt 2014

Als je vindt dat ergens onnodig veel gedoe bij komt kijken of als iets een te ingewikkelde vertoning wordt, kun je stellen dat er sprake is van ‘poespas’.

rib uit je lijf
Nieuws - 17 feb 2014

Wanneer je iets heel duurs hebt gekocht en je dit financieel eigenlijk niet goed kon veroorloven, kun je zeggen dat de aankoop ‘een rib uit je lijf was’.

Pagina's

Abonneren op Historische uitdrukkingen