Wanneer verregaande middelen ingezet worden om een goed doel te bereiken wordt vaan het spreekwoord ‘het doel heiligt de middelen’ gebruikt. Wat is de herkomst van het gezegde?
Historische uitdrukkingen
Waar komen de spreekwoorden en gezegden in de Nederlandse taal vandaan? Er zijn veel voorbeelden van uitdrukkingen met een historische achtergrond. In de rubriek ‘Historische uitdrukkingen’ worden een aantal van deze uitdrukkingen op rij gezet en de historische achtergrond geschetst.
Als je een doel najaagt dat uiteindelijk onhaalbaar blijkt te zijn, wordt er vaak gezegd dat je ‘een brug te ver’ gaat. Waar komt dat gezegde vandaan?
Waar komt de uitdrukking ‘je moet de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is’, vandaan?
Dit gezegde houdt simpel gezegd in dat iets beter is dan helemaal niets en dat het soms beter is tevreden te zijn met een beetje, als meer helemaal onbereikbaar is. Waar komt dit gezegde vandaan?
Iemand die heel erg graag iets wil hebben en zich alleen maar op dat ene richt, heeft grote kans dat hij niets krijgt. En dan wordt er vaak gezegd dat hij het deksel op de neus krijgt. Maar wat betekent dat en waar komt het gezegde vandaan?
Het gezegde ‘elk volk krijgt de leiders die het verdient’, soms geformuleerd met ‘regering’ in plaats van ‘leiders’, wordt vaak rondom verkiezingen naar boven gehaald. Maar waar komt dit gezegde vandaan?
De betekenis van de uitdrukking ‘ziekte komt te paard en gaat te voet’, laat zich raden. Ziek worden, gaat vaak snel, maar genezen en uitzieken duurt veel langer. Deze uitdrukking is al oud.
Als iemand niks meer heeft, kan diegene ook echt niks meer betalen of geven. Dan wordt er vaak gezegd: waar niets is verliest de koning [of keizer] zijn recht. Maar waar komt dat gezegde vandaan. Welk recht had de koning?
Als iemand geen specialist is, maar wel een beetje meer weet dan andere leken, wordt er wel eens “in het land der blinden is eenoog koning” gezegd. Dit is een oud gezegde dat in veel talen voorkomt. Maar waar komt het vandaan? Was er ooit een koning met één oog?
Als je wil aangeven dat iemand geen overhaaste beslissingen moet nemen, kun je zeggen dat diegene niet over één nacht ijs moet gaan. Maar wat wat betekent dat nou precies?
Wanneer iemand iets eindelijk begrijpt of zich iets veel later realiseert wordt er vaak door anderen gezegd ‘dat het kwartje gevallen is’. De uitdrukking wordt al lang in Nederland gebruikt maar komt waarschijnlijk uit de 19e eeuw vanuit Yorkshire, Engeland.
Als iemand zich zo netjes gedraagt dat hij of zij totaal geen eigen karakter heeft, wordt diegene vaak ‘brave hendrik’ genoemd. Wie was die Brave Hendrik?
Pagina's
