Home » Rubrieken

Historische uitdrukkingen

Waar komen de spreekwoorden en gezegden in de Nederlandse taal vandaan? Er zijn veel voorbeelden van uitdrukkingen met een historische achtergrond. In de rubriek ‘Historische uitdrukkingen’ worden een aantal van deze uitdrukkingen op rij gezet en de historische achtergrond geschetst.

de plak en de pechvogel
Reportage - 21 feb 2018

De Britse shorttrackster Elise Christie kunnen we wel een pechvogel noemen: vier jaar geleden werd ze driemaal gediskwalificeerd, dit jaar moest ze tijdens de Spelen drie valpartijen onderg

Blauw bloed
Nieuws - 19 feb 2018

Over sommigen wordt gezegd dat zij ‘blauw bloed hebben’. Bij wondjes is echter te zien dat menselijk bloed rood is. Waar komt deze uitdrukking dan vandaan?

Gouden handen hebben
Nieuws - 12 feb 2018

Vakmannen zouden nog wel eens 'gouden handen hebben'. Maar handen van puur goud hebben is natuurlijk niet heel handig. Waar komt deze uitdrukking vandaan?

Knikkerende kinderen, Jan Luyken, 1712. (Rijksmuseum)
Nieuws - 27 nov 2017

Waar komt de uitdrukking 'over de schreef gaan' vandaan? En wat is een 'schreef' eigenlijk?

Nieuws - 18 aug 2016

Wanneer je iets belachelijk maakt kun je dit uitdrukken door te zeggen dat je ‘er de draak mee steekt’. Wat is de betekenis?

Beethovens hand (schilderij)
Nieuws - 6 jun 2016

Wanneer iemand je rechterhand is, betekent dit dat deze persoon je belangrijkste assistent is.

Nieuws - 30 mrt 2016

Aan lagerwal gaat het duidelijk niet goed met je. Nautische spreekwoorden zijn doorgesijpeld in de Nederlandse taal. Maar wat betekent aan lagerwal raken n

Opspelden
Nieuws - 2 jun 2014

Wanneer je iemand iets vertelt wat niet waar is, kun je zeggen dat je iemand ‘iets op de mouw speldt’.

Nieuws - 30 apr 2014

Wanneer een bedrijf failliet gaat, kun je dit uitdrukken door te stellen dat het ‘op de fles gaat’. Deze uitdrukking is algemeen bekend in het Nederlands.

Nieuws - 17 apr 2014

Wanneer je ergens definitief mee stopt, zeg je dat je het ‘aan de wilgen hangt’. Deze uitdrukking bestaat al eeuwen maar waar komt die uitdrukking vandaan?

Nieuws - 10 apr 2014

Wanneer je geen aandacht besteedt aan iemand kun je dit in het Nederlands uitdrukken door te zeggen dat je hem ‘links laat liggen’. Maar waarom is dat zo?

Nieuws - 19 mrt 2014

Als iets je niks kan schelen, kun je zeggen dat je er lak aan hebt. Maar om wat voor soort lak gaat het hier en waar komt deze uitdrukking vandaan?

Pagina's

Abonneren op Historische uitdrukkingen