Home » Rubrieken

Historische uitdrukkingen

Waar komen de spreekwoorden en gezegden in de Nederlandse taal vandaan? Er zijn veel voorbeelden van uitdrukkingen met een historische achtergrond. In de rubriek ‘Historische uitdrukkingen’ worden een aantal van deze uitdrukkingen op rij gezet en de historische achtergrond geschetst.

De eerste Sejm in Łęczyca
Reportage - 30 mei 2024

De uitdrukking ‘het lijkt hier wel een Poolse landdag’ maakt een vergelijking met de landdagen in Polen, maar hoe kwam deze uitdrukking eigenlijk in de Nederlandse taal terecht?

Wallenstein Schiller toneelstuk
Nieuws - 26 jun 2023

Je pappenheimers kennen: misschien heb je het wel eens te horen gekregen. Waar komt deze uitdrukking vandaan?

het doel heiligt de middelen betekenis geschiedenis
Reportage - 2 dec 2021

Wanneer verregaande middelen ingezet worden om een goed doel te bereiken wordt vaan het spreekwoord ‘het doel heiligt de middelen’ gebruikt. Wat is de herkomst van het gezegde?

betekenis een brug te ver
Reportage - 14 sep 2021

Als je een doel najaagt dat uiteindelijk onhaalbaar blijkt te zijn, wordt er vaak gezegd dat je ‘een brug te ver’ gaat. Waar komt dat gezegde vandaan?

achtergrond huid niet verkopen voordat de beer geschoten is
Reportage - 20 apr 2021

Waar komt de uitdrukking ‘je moet de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is’, vandaan?

beter een half ei dan een lege dop
Reportage - 30 mrt 2021

Dit gezegde houdt simpel gezegd in dat iets beter is dan helemaal niets en dat het soms beter is tevreden te zijn met een beetje, als meer helemaal onbereikbaar is. Waar komt dit gezegde vandaan?

betekenis het deksel op de neus
Reportage - 23 mrt 2021

Iemand die heel erg graag iets wil hebben en zich alleen maar op dat ene richt, heeft grote kans dat hij niets krijgt. En dan wordt er vaak gezegd dat hij het deksel op de neus krijgt. Maar wat betekent dat en waar komt het gezegde vandaan?

Elk volk krijgt de regering die het verdient betekenis
Reportage - 16 mrt 2021

Het gezegde ‘elk volk krijgt de leiders die het verdient’, soms geformuleerd met ‘regering’ in plaats van ‘leiders’, wordt vaak rondom verkiezingen naar boven gehaald. Maar waar komt dit gezegde vandaan?

ziekte komt te paard en gaat te voet
Reportage - 9 mrt 2021

De betekenis van de uitdrukking ‘ziekte komt te paard en gaat te voet’, laat zich raden. Ziek worden, gaat vaak snel, maar genezen en uitzieken duurt veel langer. Deze uitdrukking is al oud.

Historische herkomst van: Waar niets is, verliest de koning zijn recht
Reportage - 2 mrt 2021

Als iemand niks meer heeft, kan diegene ook echt niks meer betalen of geven. Dan wordt er vaak gezegd: waar niets is verliest de koning [of keizer] zijn recht. Maar waar komt dat gezegde vandaan. Welk recht had de koning?

Betekenis in het land der blinden is eenoog koning
Reportage - 23 feb 2021

Als iemand geen specialist is, maar wel een beetje meer weet dan andere leken, wordt er wel eens “in het land der blinden is eenoog koning” gezegd. Dit is een oud gezegde dat in veel talen voorkomt. Maar waar komt het vandaan? Was er ooit een koning met één oog?

Betekenis over een nacht ijs gaan
Reportage - 9 feb 2021

​Als je wil aangeven dat iemand geen overhaaste beslissingen moet nemen, kun je zeggen dat diegene niet over één nacht ijs moet gaan. Maar wat wat betekent dat nou precies?

Pagina's

Abonneren op Historische uitdrukkingen