Home » Tips
250 jaar caspar david friedrich dresden

250e verjaardag van Caspar David Friedrich

De 250e verjaardag van Caspar David Friedrich wordt gevierd in Dresden, waar deze belangrijke schilder van de vroege Duitse Romantiek zijn inspiratie vond en zijn meesterwerken creëerde. Dresden nodigt u uit om zijn kunst, de plekken die hem inspireerden en de landschappen die hij vastlegde te ontdekken.


Caspar David Friedrich was een meester in het vertalen van het gevoel van romantiek naar krachtige beelden en zijn kunstwerken raken diep in onze ziel. Ze vertellen over de noodlottige band tussen mens en natuur en werpen tegelijkertijd licht op het tragische leven van de schilder zelf. Geboren op 5 september 1774 in Greifswald, bracht Friedrich het grootste deel van zijn leven door in Dresden, waar hij zijn kern als kunstenaar ontwikkelde.


Zijn jeugd was getekend door verlies; drie van zijn broers en zussen overleden op jonge leeftijd en zijn moeder stierf toen hij pas zeven jaar oud was. Een ander tragisch incident was de dood van zijn jongere broer Johann Christoffer, die stierf tijdens een schaatsongeval waarbij Friedrich zelf ternauwernood werd gered.


Na zijn studie aan de kunstacademie in Kopenhagen verhuisde Friedrich op 24-jarige leeftijd naar Dresden om dicht bij de prachtige kunstschatten en natuur te kunnen werken. Zijn artistieke ontwikkeling werd beïnvloed door leraren aan de Academie van Dresden, maar zijn ware inspiratie vond hij in de natuurlijke omgeving en in de galerie.


Friedrich schilderde vele werken in zijn atelier in de buitenwijk van Dresden, geïnspireerd door de lokale landschappen, waaronder het Ostragehege en het rotsachtige landschap van Saksisch Zwitserland. Hij brak met de traditionele landschapsschilderkunst en bracht nieuwe expressieve elementen in zijn werk, wat hem zowel succes als isolatie bracht.


Friedrich was een 'Slow Traveller' avant la lettre, die de tijd nam om de wereld om zich heen op te nemen. Hij wandelde langzaam, stopte regelmatig om schetsen te maken en vermeed koetsritten omdat ze hem te snel gingen. Hij wilde indrukken absorberen en creëerde zijn landschappen uit gedetailleerde studies, met mistige bergen, wisselend licht, en symbolen voor menselijk lot en natuurlijke groei en verval.


Caspar David Friedrich overleed in 1840 op 65-jarige leeftijd in Dresden en werd begraven op het Trinitatiskerkhof. Zijn omvangrijke oeuvre omvat ongeveer 150 schilderijen, 1000 tekeningen, aquarellen, etsen en houtsneden, evenals gedichten en geschriften over kunsttheorie. Zijn kunst blijft mensen tot op de dag van vandaag fascineren en inspireren.


Meer weten?

Meer inspiratie