Home » Tips
Maand van de geschiedenis

Aan het werk in de Maand van de Geschiedenis!

Oktober is de Maand van de Geschiedenis: het grootste historische evenement van Nederland. Honderden musea, boekhandels, bibliotheken en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema ‘Aan het werk’. Van pubquiz tot kinderprogramma, van lezing tot filmvertoning en van stadswandeling tot workshop: met ruim 450 activiteiten door het hele land is er voor ieder wat wils.

Sinds we op twee benen lopen zijn we er het grootste deel van ons leven mee bezig: werk. Betaald of onbetaald; vrijwillig, uit nood of onder regelrechte dwang. Met het hoofd of met de handen, met passie of met frisse tegenzin. Voor een baas of voor jezelf, voor het geld of voor het grotere goed. Arbeid komt in alle vormen, kleuren, smaken en maten en heeft zich door de eeuwen heen telkens opnieuw uitgevonden. Van de enige manier om de eerste levensbehoeften te vervullen tot een wezenlijk kenmerk van wie je bent en waarbij je hoort. 

Met het jaarthema ‘Aan het werk’ plaatst de Maand van de Geschiedenis de betekenis van werk en arbeid in historisch perspectief. We reizen dwars door de geschiedenis mee met arbeidsmigranten die naarstig op zoek zijn naar een manier om armoede te ontvluchten en we trotseren de elementen om de akkers op te gaan met de ontelbare, naamloze mannen en vrouwen die zwoegen op het land. 

In samenwerking met vele partners organiseert het Nederlands Openluchtmuseum de Maand van de Geschiedenis voor de tiende maal. In de boekhandels is het essay Aan het werk te verkrijgen, geschreven door James Kennedy. Hierin laat hij zien hoe Nederlanders kijken naar de rol van werk en arbeid, en hoe deze visie sinds de naoorlogse jaren is veranderd.

Benieuwd wat er bij jou in de buurt allemaal te doen is? Bekijk dan snel de agenda!