Home » Tips
kastelen saksen anhalt

Beleef de droomtuinen van Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt ligt als culturele schatkist in het midden van Duitsland en is de ideale bestemming voor cultuur-, natuur- en tuinliefhebbers. Je maakt hier kennis met prachtige landschappen, culturele bezienswaardigheden, bruisende steden, bijzondere architectuur en historische bouwwerken. 

50 droomtuinen 

In 2000 werden ruim 1000 tuinmonumenten in het netwerk Droomtuinen – historische parken in Saksen-Anhalt gegoten, met als doel de tuinen en parken toegankelijker te maken voor een breder publiek. Alle tuinen en parken - van kasteelhoven en kloosterparken tot botanische tuinen - weerspiegelen op hun eigen manier de geschiedenis van Saksen-Anhalt en hebben elk hun eigen charme.  
Vorig jaar vierde Saksen-Anhalt het jubileum van zijn 50 meest bijzondere kasteeltuinen en parken. Vanwege de coronamaatregelen heeft de deelstaat het jubileumjaar verlengd en kunnen bezoekers ook deze zomer genieten van bijzondere tuinlandschappen.

Tuinenrijk Dessau-Wörlitz 

Het hoogtepunt vormen de zeven parken van het tuinenrijk Dessau-Wörlitz. De parken liggen aaneengeregen tussen de Elbe en de Mulde en staan als harmonieus geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze groene paradijzen waren het initiatief van de vooruitstrevende vorst Von Anhalt-Dessau die tegen het einde van de 18e eeuw vooral veel moderne en artistieke hervormingen wist door te voeren. Zo was het paleis Wörlitz het eerste classicistische gebouw in Duitsland en werd de eerste Engelse landschapstuin op Europees vasteland aangelegd. De meer dan 100 bouwwerken en tuinen zijn met elkaar verbonden door verschillende wandelpaden.  

kastelen saksen anhalt

Nationaal park de Harz

Het nationale park de Harz staat vooral bekend om zijn ongerepte natuur en lange wandelroutes, maar je vindt hier ook een groot aantal kasteel- en kloostertuinen. Zo verrast het kastelencomplex Blankenburg zijn bezoekers met een uitgestrekte barokke tuin. Rozenliefhebbers mogen het Europa-Rosarium van Sangerhausen niet overslaan. Hier vind je met 75.000 rozen van ruim 8000 soorten de grootste rozencollectie ter wereld. 

Verdwalen in de barokke tuin van Altjeßnitz

Ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Dessau ligt een wel heel bijzonder park. Halverwege de 18e eeuw ontstond in het park Altjeßnitz het grootste en oudste barokke doolhof van Duitsland. Het labyrint ligt midden in het park en wordt omringd door schilderachtige houtige gewassen. Bezoekers genieten hier ook van tamme kastanjes, trompetbomen, vrolijke slingerpaadjes en volop speel- en picknickplekjes.  

Informatie

Saksen-Anhalt bereik je binnen ca. vijf uur rijden vanaf Utrecht. Uitgebreide informatie over de parken en overnachtingsmogelijkheden vind je op de website www.gartenträume-sachsen-anhalt.de
Hier vind je tevens inspirerende panorama’s om thuis te bekijken.

Tot ziens in Saksen-Anhalt! 
 

Meer inspiratie

Landen: