Home » Tips
Romeinen langs de rijn

Binnenkort te zien: Romeinen langs de Rijn

Hoewel het Rijksmuseum van Oudheden, net als alle andere musea gesloten is, wordt er al hard gewerkt aan nieuwe tentoonstellingen. Bijvoorbeeld de nieuwe tentoonstelling Romeinen langs de Rijn. In die toekomstige familietentoonstelling kun je ontdekken hoe de gewone mensen in de Romeinse tijd aan de oevers van de Rijn leefden. Aan de hand van archeologische vondsten die allemaal langs de oevers van de Rijn in Nederland gevonden zijn, krijg je een kijkje in het leven van de gewone burgers.

Als we het hebben over Romeinen langs de Rijn, gaat het vooral over de Limes, de grens van het Romeinse Rijk als militaire linie. Dat is niet zo gek, want  militair was de linie zeker, met op gezette afstanden wachttorens en castella van waaruit de grens bewaakt werd.

Maar de Limes was niet alleen maar een militaire zone. De aanwezigheid van zo veel soldaten trok ook veel ‘gewone mensen’ aan. Van de gezinnen van de soldaten, tot handelaren die geld verdienden door handel met de legionairs en ambachtslieden die spullen voor al die mensen maakten.

Al die mensen hebben sporen achtergelaten. In de tentoonstelling worden 300 voorwerpen getoond. Dan gaat het om bijvoorbeeld zwaarden, helmen, maar ook damessieraden, speelgoed van hout, babyflesjes, borden met ingekraste soldatennamen, godenbeeldjes en het bronzen diploma van een militair.

Erg bijzonder is een kostbare grafsteen die ene Sextus Salvius voor zijn bediende Salvia Fledimella liet maken. Andere topstukken zijn een bronzen ruiterhelm compleet met een adelaarskop, leren kinderschoentjes uit Vechten en de vondsten uit het graf van ‘de man van Velsen’.

Op dit moment is het Rijksmuseum van Oudheden nog dicht. De tentoonstelling is te zien zodra het museum open gaat en duurt tot 28 februari 2021

Meer inspiratie