Home » Tips
cyprus rijksmuseum van oudheden

Cyprus - een eiland in beweging

Ooit was Cyprus een belangrijk kruispunt van culturen in de Middellandse Zee. Het Nabije Oosten, Oude Egypte, op het eiland kwam meer dan 9000 jaar geschiedenis samen. De tentoonstelling Cyprus – een eiland in beweging laat van 11 oktober 2019 tot 15 maart 2020 deze eeuwenlange geschiedenis zien.

In de mythologie was Cyprus het eiland van de godin Aphrodite, die hier uit ‘het zilveren schuim der zee’ werd geboren. Met die legendes werd het belang van het eiland onderstreept. Cyprus lag strategisch aan talloze handelsroutes. Daardoor was Cyprus duizenden jaren lang de plek waar verschillende culturen met elkaar in contact kwamen. Al die bewegingen op het eiland hebben ontelbare sporen achter gelaten. Een selectie van 400 archeologische voorwerpen, waarvan 300 uit de collecties van Cyprus zelf, laat die geschiedenis zien.

Unieke collectie

Een bijzondere collectie. Niet alleen  laten de stukken samen een bijzondere geschiedenis zien, ook dat er zo veel stukken buiten Cyprus te zien zijn, is bijzonder. Nog nooit werden zo veel stukken uit de Cypriotische nationale collectie aan het buitenland uitgeleend. En daarbij komen ook nog eens bruiklenen uit andere musea, bijvoorbeeld een manshoog terrecotta grafbeeld uit het heiligdom van Ayia Irini. Alles in een decor van grote foto’s en subtiel bewegende projecties van het landschap van Cyprus.

Ook wordt er gekeken naar de geschiedenis van de archeologie op het eiland. Wie waren de archeologen die sinds de negentiende eeuw de archeologische sporen op het eiland in kaart brengen en heel prangend: de illegale handel in archeologische vondsten op Cyprus.

Heden en verleden

En er zijn niet alleen archeologische vondsten uit de oudheid. Ook is er keramisch werk van Picasso, die zich liet inspireren door antiek Cypriotisch aardewerk. Ook zijn er bruiklenen uit Museum Voorlinden. Heden en verleden komen zo samen.

Om je de weg te wijzen, staat er een audiotour klaar, er zijn rondleidingen, waaronder rondleidingen voor het hele gezin. Daarnaast zijn er lezingen en workshops en in samenwerking met Universiteit Leiden wordt er een studiemiddag georganiseerd.

Cyprus, een eiland in beweging is te zien van 11 oktober 2019 tot 15 maart 2020. Tijdens de tentoonstelling is het museum ook op maandag geopend. Zie voor meer informatie de website van het RMO

Meer inspiratie