Home » Tips
museum coevorden over tachtigjarige oorlog

De Tachtigjarige Oorlog komt tot leven in Stedelijk Museum Coevorden

In de tentoonstelling ‘Adios Espanoles’ neemt Stedelijk Museum Coevorden de bezoeker mee terug naar 1592, toen Coevorden het strijdtoneel werd van de Tachtigjarige Oorlog.    

Spaans gezag

Het is juli 1592. De Tachtigjarige Oorlog, die wij ook kennen als de Nederlandse Opstand, is in volle gang. Lange tijd is Coevorden in handen van de Spaanse koning Filips II. Namens hem verdedigt Frederik van den Bergh de stad. Maar op 15 juli ziet Van den Bergh twee Staatse zwaargewichten met hun troepen voor de stadspoorten staan. Het zijn prins Maurits – zoon van Vader des Vaderlands Willem van Oranje van Nassau – en graaf Willem Lodewijk van Nassau. 

Strijd om Coevorden

Coevorden is tijdens de Tachtigjarige Oorlog een belangrijk strijdtoneel. De Drentse vestingstad ligt namelijk op de enige route van Twente naar Groningen. Daardoor moeten prins Maurits en graaf Willem Lodewijk eerst Coevorden innemen voordat ze Groningen kunnen beleggen. Hierbij zetten ze voor die tijd zeer vooruitstrevende legertechnieken in. 

Pronkstuk

Wanneer je de expositie inloopt, zie je meteen het pronkstuk van de tentoonstelling: een grote maquette van één-bij-drie meter met daarop 350 tinnen soldaten, paarden en kanonnen. Samen beelden ze het Beleg van Coevorden uit. Van de kleuren van de kleding tot de positionering van de soldaten… Alles is tot in detail uitgewerkt. 

Familievete

In de tentoonstelling word je meegenomen in het verloop van de Tachtigjarige Oorlog in de vestingstad. Ook maak je kennis met de hoofdrolspelers. En daar hoort een opmerkelijk verhaal bij. Want de leiders van de strijdende partijen zijn volle neven van elkaar. Sterker nog, prins Maurits, graaf Willem Lodewijk en Frederik van den Bergh waren vroeger beste vrienden! Hoe zij uiteindelijk in Coevorden tegenover elkaar komen te staan, ontdek je in de expositie.  Voor kinderen is er een gratis speurtocht. 

Meer inspiratie