Home » Tips
De wereld van de VOC

De wereld van de VOC

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) heeft bijna tweehonderd jaar bestaan, vanaf de oprichting in 1602 tot aan 1798. Het archief van de VOC wordt al jaren gebruikt door onderzoekers uit binnen- en buitenland. Een deel van de topstukken uit dit bijzondere archief staat centraal in de tentoonstelling De wereld van de VOC. De bezoeker gaat op ontdekkingsreis langs bijzondere kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd. De VOC is een begrip in Nederland en daar buiten, maar roept naast trots ook negatieve emoties op als het gaat om de erkenning van slavernij en onderdrukking. Tegenover het succesverhaal van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd, staan verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking.

Bij de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief een gevarieerd programma met lezingen, workshops, rondleidingen en de avond openstelling aan Tafel!.

Avond openstelling: Aan Tafel!

Vrijdag  17 november

De VOC werd opgericht om handel te drijven in specerijen. Peper, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel kwamen terecht in de Nederlandse keuken. Maar wat werd ermee gedaan? Was het allemaal wel zo smakelijk? Zouden we de kookkunsten uit deze tijd nu nog kunnen waarderen? Op vrijdagavond 17 november gaat Danny Jansen, tv-kok van  24kitchen, in op deze vragen, en bereidt hij een gerecht geïnspireerd op een recept uit de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Daarna wordt u getrakteerd op een Indische maaltijd. Met volle maag bezoekt u de tentoonstelling De wereld van de VOC en halen een restaurator en inhoudelijk deskundige in bijzijn van het publiek een archiefstuk uit de vitrine en vertellen er alles over. Ook krijgt u de mogelijkheid een rondleiding te volgen met een uniek kijkje in de depots van het Nationaal Archief.

Deze avond maakt onderdeel uit van de Kookboeken7daagse (11 t/m 19 november).   

Programma:

17:30 uur                            Inloop
18:00 – 19:00 uur             Aan de kook met 24kitchen-chef Danny Jansen
19:00 – 23:00 uur             Indische maaltijd
                                             Bezichtigen tentoonstelling De wereld van de VOC
19:45 uur                            Bladeren op Zaal in de Oost-Indische Gewassen
20:30 uur                            Kijkje in het VOC- en het kaartendepot van het Nationaal Archief
23.00 uur                            Einde

Aanmelden kan via deze link

Prijs € 20,- per persoon

De wereld van de VOC

Tot en met 24 juni 2017
Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
Den Haag

www.nationaalarchief.nl/voc 

Impressie De wereld van de VOC