Home » Tips
Geschiedenis bekijken in Frankrijk

Frankrijk Puur: tips voor je vakantie in Frankrijk

Middeleeuwse dorpjes, eeuwenoude kastelen, Romeinse opgravingen… Als je van geschiedenis houdt, dan kun je niet om Frankrijk heen. Op Frankrijk Puur vind je inspiratie voor jouw vakantie in Frankrijk, met tips voor leuke bezienswaardigheden, aangevuld met achtergrondinformatie over de geschiedenis.

Waar moet je zijn voor de meest interessante plekken, op het gebied van cultureel erfgoed? Hieronder een aantal streken en steden in Frankrijk die je als geschiedenisfan gezien moet hebben!

Dordogne en Lot

Voor middeleeuwse dorpen en kastelen moet je in deze streek zijn. Hier was het middelpunt van de strijd tussen Fransen en Engelsen in de Honderdjarige Oorlog. Bijzonder zijn ook de bastidedorpen die vanaf de dertiende eeuw werden aangelegd. En niet te vergeten: in de Dordognestreek zijn talloze grotten met prehistorische rotstekeningen te bewonderen.

Provence

Ook in de Provence vind je veel sporen uit de Middeleeuwen. Vrijwel elk dorpje heeft wel een bijzondere geschiedenis te vertellen. En wist je bijvoorbeeld dat de Italiaanse dichter Petrarca een van de eersten zou zijn geweest die de Mont Ventoux beklom, en er het mooie uitzicht van ophemelde?

Parijs

De geschiedenis van Parijs gaat terug tot de Romeinse tijd. En daarvan zijn nog verrassend veel sporen terug te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat je in Parijs nog overblijfselen van een amfitheater en een imposant badhuis kunt bezoeken?

Languedoc-Roussillon

Ga je naar andere delen van Frankrijk, dan zul je daar weer heel andere historische elementen aantreffen. Bijzonder in de Roussillon-streek zijn de overblijfselen van katharenburchten. Dit gebied heeft sowieso een turbulente geschiedenis gehad, met invasies van de Moren vanuit het zuiden en de grens met Spanje binnen handbereik. 

Bourgogne

Het Bourgondische leven, dat staat gelijk aan veel genieten, heerlijk eten en luxe. De term houdt verband met de mooie dingen die je in deze streek zult tegenkomen. Schilderachtige, rustige dorpen en steden, veel aandacht voor culturele parels zoals abdijen, en regionale gerechten die tot ver in de tijd teruggaan.

Nîmes

Ben je geïnteresseerd in Romeinse overblijfselen, dan kun je niet om Nîmes heen. Je vindt er een prachtig bewaard gebleven amfitheater, de indrukwekkende tempel Maison Carrée en de Tour Magne, een verdedigingstoren van meer dan 2.000 jaar oud.