Home » Tips
Goden van Egypte Rijksmuseum van oudheden

Goden van Egypte in het RMO

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kun je vanaf 12 oktober kennis maken met de mystieke wereld van de Egyptische goden. Wie waren de Egyptische goden en wat betekenden zij? Aan de hand van 500 objecten maak je kennis met de wereld van Osiris en Horus. De tentoonstelling Goden van Egypte is te zien tot en met 31 maart 2019.

Maak kennis met de Egyptische goden

Alles lag volgens de Egyptenaren in handen van de goden. Van het ontstaan van de wereld en de kosmos, het dagelijkse leven van de Egyptenaren tot het leven na de dood. In de tentoonstelling kun je de goden als het ware thuis bezoeken. Maar niet alleen met de goden, ook met de farao’s, die volgens de Egyptenaren de aardse vertegenwoordiging van de goden waren. Meteen al als je binnenkomt, maak je kennis met farao Horemheb en de god Horus, die op een levensgroot dubbelbeeld staan afgebeeld.

Je neemt een kijkje in de tempels waar de goden met veel grootse rituelen werden vereerd, maar je leert ook de goden zelf kennen. Wat betekenden zij en waar stonden ze voor? En wat is eigenlijk die invloed van de Egyptische goden op onze kunst en populaire cultuur?

Bijzondere collectie

Aan de hand van voorwerpen uit de eigen collectie, maar ook van bruiklenen uit grote en beroemde collecties, zoals die van het Musee du Louvre in Parijs, het British Museum in Londen, het Kunsthistorisches Museum in Wenen en het Museo Egizio in Turijn, waar zich een van de twee grootste Egyptische collecties ter wereld bevindt.

Familierondleiding

Ook kinderen kunnen kennis maken met de Egyptische goden. Samen met quizmaster Osiris kun je op pad om zo het Egyptische godenrijk te verkennen. In het weekend zijn er ook familierondleidingen.

De tentoonstelling Goden van Egypte is te zien van 12 oktober 2018 t/m 31 maart 2019. Tijdens de duur van de tentoonstelling is het museum zeven dagen in de week geopend.

Meer inspiratie