Home » Tips
Dalfsen opgraving

Helpen graven naar de Schat van Dalfsen

De gemeente Dalfsen is op zoek naar enthousiaste schatgravers die deze zomer willen helpen bij een bijzondere opgraving. Het eerdere project uit 2015, waarbij vondsten uit zowel de steentijd als het Merovingische verleden werden gedaan, krijgt een vervolg. De gemeente gaat samen met inwoners, belangstellenden en archeologen op zoek naar meer onderdelen van de ‘Schat van Dalfsen’.


Eerder vondsten in Dalfsen


In 2015 werd onder meer een boerderij van hunebedbouwers ontdekt, een vondst die uniek is voor Europa. Daarnaast ontwaarde men graven uit de Merovingische periode, oftewel de vroege middeleeuwen. Met name interessant waren twee graven met nogal uitbundige grafgiften. Zo bevatte het graf van de vrouw vergulde bloemfibulae (spelden) ingelegd met het mineraal almandijn; dit waren typisch Frankische sieraden. Tevens vond men twee halssnoeren met barnstelen kralen een Angelsaksische aardewerken pot. De man lag begraven in zijn wapenuitrusting en had een twee bekers en een Romeins speelsteentje meegekregen. De man en vrouw waren vooraanstaande figuren die waarschijnlijk behoorden tot de elite van noord-Europa.


Informatie over het project


Deze zomer krijgt het project een vervolg. Inwoners en belangstellenden kunnen archeologen van ADC ArcheoProjecten helpen graven voor de periode van een week, een dagdeel of in een tweedaags arrangement. Het is tevens mogelijk als toeschouwer bij de opgraving aanwezig te zijn. Het project loopt van 14 augustus tot en met 9 september. Aanmelden om te helpen met opgraven kan via de website schatvandalfsen.nl. Selectie vindt plaats op basis van motivatie.


De gemeente vindt het belangrijk de inwoners te betrekken bij de opgravingen omdat die de geschiedenis van Dalfsen blootleggen en iets zeggen over de lokale geschiedenis. Er komt ook een wandel- en fietsroute. Bezoekers aan Dalfsen worden via de vindplaats naar het ‘Familiepad’ geleid, om vervolgens in theater de Stoomfabriek de documentaire ‘Zoals Wij’ te kunnen bekijken. De vondsten van de opgraving zijn te zien in het gemeentehuis.


 


Afbeelding:


ADC-Archeoprojecten 

Meer inspiratie