Home » Tips
Dickens Festival Broadstairs in Margate

Het Dickens Festival in Broadstairs

In het kleine kustplaatsje Broadstairs in Margate wordt er een keer in het jaar het Dickens Festival gehouden. Een stuk kleiner dan in ons eigen Deventer, maar zeker niet minder leuk. De mensen in Victoriaanse kleding komen uit allerlei landen samen om het bestaan van de bekende schrijver te eren.

In het park Victoria Gardens, vlakbij de zee, lopen vrouwen met bijzondere jurken en mannen met hoge hoed rond. Het plaatsje mag dan wel niet zo groot zijn, maar wel staat Broadstairs bekend als verblijfplaats van Charles Dickens. Op het Dickens Festival kun je zowel theedrinken met de acteurs als zelf midgetgolfen in Victoriaanse kleding.

Het festival wordt in Broadstairs gehouden omdat Dickens daar tijdelijk verbleef. In het welbekende Bleak House, eerder ook wel Fort House genoemd, spendeerde hij van 1837 tot 1859 zijn zomervakanties. Volgens Michael Wheatley-Ward, voorzitter van het Dickens Festival, was dat zo bijzonder voor de inwoners van Broadstairs dat er uiteindelijk een festival voor georganiseerd werd.

De voorzitter vindt het festival zelf erg bijzonder, omdat er mensen vanuit de hele wereld naar Broadstairs komen om het bij te wonen. Ook vindt hij het mooi dat er mensen zijn die Victoriaanse kleding hebben en die op deze manier nog kunnen laten zien en nog kunnen aantrekken.

Het Charles Dickes museum in Broadstairs bevindt zich in het huis dat een inspiratie was voor het huis van Betsey Trotwood in het boek David Copperfield. De tuin met grind en bloemen en de zitkamer met oude meubels komt precies overeen met hoe het in het boek beschreven is.

Al met al is er in het kleine plaatsje veel geschiedenis te vinden over Dickens. Naast het museum en the Bleak House zijn er ook restaurants naar de bekende schrijver vernoemd, hij heeft veel impact gemaakt op de inwoners van Broadstairs en zijn verhalen zullen daar dan ook met trots naverteld worden.

Meer inspiratie