Home » Tips
geschiedenis vakantie Zuid-Tirol

Historische vakantiebestemming Zuid-Tirol

Het Noord-Italiaanse Zuid-Tirol is een prachtige bestemming voor wie een vakantie vol cultuur wil combineren met een gezonde dosis activiteit en avontuur. Het landschap van Zuid-Tirol biedt voor actieve vakantiegangers volop uitdagingen met veel mooie fiets- en wandelroutes. In de dorpen en steden komen de geschiedenis en eeuwenoude tradities je al tegemoet en kun je genieten van de heerlijke Noord-Italiaanse keuken.  

Geschiedenis vakantie Zuid-Tirol

Het bloeiende voorjaar op de Seiser Alm

De Seiser alm staat bekend als de grootste alm van de Alpen. Maar er is meer dan alleen de alm. In het hele gebied, dat bekend staat als de Dolomietenregio Seiser Alm, vind je ook nog de dorpen Kastelruth, Seis am Schlern, Völs am Schlern en Tiers am Rosengarten. Met de Seiser Alm en de dorpen bij elkaar biedt de hele dolomietenregio Seiser Alm een prachtig gebied waar je van het dal tot op de bergen kan genieten van wandelroutes. Wat een wandeling over de Seiser Alm in het voorjaar extra mooi maakt, zijn de krokussen die, zodra de sneeuw gesmolten is, uit het groene gras omhoogkomen. Maar dan moet je wel op tijd zijn. De krokussen bloeien ongeveer twee weken, meestal zo rond halverwege mei. Een andere aanrader zijn de dorpen waar je talloze oude tradities tegenkomt. Een echte voorjaarstraditie is het Oswald von Wolkenstein -ruiterfeest. Een jaarlijks terugkerend evenement met als hoogtepunt is het toernooi van vier paardensportwedstrijden. Natuurlijk met races, maar ook met oude traditionele disciplines zoals ringsteken. Een mooie mix van middeleeuwse tradities en de Zuid-Tiroolse liefde voor de paardensport, uiteraard met Haflingers. Het festival begint op 24 mei in Seis am Schlern, op 25 mei vindt een grote parade met alle deelnemende groepen plaats in Seis en op 26 mei wordt het toernooi gehouden.

Meer weten?

geschiedenis vakantie zuid-tirol

Alle kanten op rondom de Kalterer See

Wanneer veel hoger gelegen Alpengebieden nog te maken hebben met winterse temperaturen, staat de natuur rondom het meer volop in bloei. Niet zo gek, de Kalterer See staat bekend als het warmste recreatiemeer van de Alpen. Dankzij het zachte mediterrane klimaat kent deze regio een enorme diversiteit aan landschappen, variërend van groene, bloeiende valleien tot besneeuwde bergtoppen. Als avontuurlijke vakantieganger kun je hier je geluk niet op. Je kan hier heerlijke een ontspannen wandeling maken. Maar een stevige bergwandeling, een via ferrata of een rit met de racefiets of mountainbike zijn ook mogelijk. Sla ook zeker de culinaire specialiteiten niet over. Zeker voor wijnliefhebbers heeft de omgeving veel te bieden. De wijntradities hier zijn al eeuwenoud. In de omgeving vind je veel thematische wandelroutes die draaien om de geschiedenis van de wijnbouw in de omgeving. Wandelend over de wijnwandelroutes rond de Kalterer See kom je langs middeleeuwse plaatsjes, idyllische wijngaarden, oude kerken en kastelen en mediterrane vergezichten met de contrasterende besneeuwde bergen op de achtergrond. De hoogteverschillen en afstanden van de routes zijn goed te overzien en geschikt voor ieder wandelniveau.   

Meer weten?

geschiedenis vakantie zuid-tirol

Rust en lekker eten in Klausen en omgeving

Als je van de Noord-Italiaanse keuken houdt en je tegelijk graag onderdompelt in natuur en cultuur, zijn Klausen en omgeving ook een aanrader. Klausen combineert Zuid-Tiroolse charme, culinaire verwennerij, natuurverkenning en culturele ervaringen tot een veelzijdige bestemming die ideaal is voor een verfrissend uitstapje. Dat alles wordt verbonden met rust. Wandelend tussen de wijnranken, pruimenboomgaarden of kastanjebossen kom je helemaal tot rust. Wandelroutes zoals de Keschtnweg (kastanjepad) en de Barbianer Zwetschkenweg (Pruimenpad) zijn echte aanraders. Zeker in het voorjaar, als de pruimenboomgaarden beginnen te bloesemen. Een echte aanrader dus!  Wat dit deel van Zuid-Tirol extra bijzonder maakt, is dat je aan alles merkt dat je hier op de grens tussen het Alpine en het Mediterrane zit. Aan het weer, maar zeker aan de eetcultuur in de regio. In de Zuid-Tiroolse herbergcultuur komen alle invloeden samen: Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse. Zo kun je er genieten van knoedels, apfelstrudel of schlutzkrapfen (een soort gevulde pasta) en spek.

Meer weten? 

geschiedeis vakantie zuid-tirol

Bezoek het bruisende Meran

Bij een vakantie in Zuid-Tirol kan een bezoek aan het bruisende Meran natuurlijk niet ontbreken. In deze gezellige stad komt het beste van Zuid-Tirol samen. Geschiedenis en eetcultuur gaan hier hand in hand. Vlak buiten de stad komt in het voorjaar de geur van de appelbloesem je al tegemoet. Buiten de stad is ook van alles te verkennen. Een bijzonder onderdeel van het landschap zijn de Waalwege. Dit zijn de de oude irrigatiekanalen waarmee de boeren in de omgeving al eeuwenlang water naar hun akkers brengen. Een bijzonder stukje historische waterbouwkunde! Wandelend langs deze kanaaltjes of langs de uitgestrekte boomgaarden kun je heerlijk tot rust komen. 

Meer weten?