Home » Tips
historische verhalen tweede wereldoorlog

‘In deze bundel komt de Tweede Wereldoorlog heel dichtbij'

Deze maand presenteert Uitgeverij Historische Verhalen een nieuwe bundel met korte verhalen over de Tweede Wereldoorlog. In vijftien verhalen maakt de lezer kennis met een hele reeks personages, variërend van verzetshelden tot Duitse soldaten en van Joods vluchtelingen tot Nederlanders in Jappenkampen.

Door een vleugje fictie toe te voegen aan de historische gebeurtenissen, blaast de bundel het verleden nieuw leven in. Uitgever Rik van der Vlugt vertelt wat het boek 'Historische Verhalen. Korte Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog' zo bijzonder maakt.

Hoe kom je erbij een bundel te maken over de Tweede Wereldoorlog?

Met Historische Verhalen zoek ik graag naar de menselijke kant van de geschiedenis - uiteindelijk is het verleden veel meer dan enkel feiten of jaartallen. En die menselijk kant is volop aanwezig tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een periode van chaos, van conflict, van verandering; dat zijn precies de goede bouwstenen voor een meeslepend verhaal. Bovendien spreekt de Tweede Wereldoorlog enorm tot de verbeelding, het is een stukje verleden dat we allemaal kennen en waar we allemaal verhalen over kennen.

Wat maakt dit boek uniek?

In deze bundel komt de geschiedenis heel dichtbij. Meerdere auteurs hebben hun inspiratie gehaald uit hun eigen familieverhalen; soms schrijven ze over hun eigen moeder of grootvader. Dat zijn dus hele persoonlijke stukjes geschiedenis, die ze in de historische achtergrond bij elk verhaal uit de doeken doen. En omdat het korte verhalen zijn, krijg je een breed beeld van allerlei aspecten van de oorlog.

Welke verhalen laten jou zelf niet meer los?

Een verhaal dat mij heel erg is bijgebleven, gaat over een Koreaans troostmeisje, die uit haar dorp is gerukt door Japanse soldaten om hen te ‘troosten’ wanneer zij daar behoefte aan hebben. Het is een afschuwelijk stukje geschiedenis, maar zo mooi opgeschreven. Veel van de details komen uit de verslagen van slachtoffers, wat het verhaal een extra dimensie geeft.

Een ander verhaal dat indruk op mij heeft gemaakt, gaat over een boekhandelaar uit Amsterdam die verboden boeken verkoopt. Of het verhaal waarin een vader zijn stervende dochter probeert gerust te stellen met een magisch ontsnappingsverhaal - tragisch, maar meer dan het lezen waard.

Waar is de bundel te koop?

Bij je favoriete boekhandel op de hoek, maar ook via online boekwinkels. Ik raad iedereen natuurlijk aan om het boek via onze webshop te kopen, dan steun je Historische Verhalen en kunnen we nog meer mooie verhalenbundels maken.

Titel: Historische Verhalen. Korte verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

ISBN: 9789083280998

Prijs: €17,50

Webshop