Home » Tips
Museum prinsenhof delft Jingdezhen

Jingdezhen. 1000 jaar porselein

Heel veel porselein dat Nederlanders in hun keukenkastje hebben staan is gemaakt in de stad Jingdezhen (景德镇市). Toch is deze stad bij de meeste mensen onbekend, ondanks dat hier al meer dan 1200 jaar porselein wordt geproduceerd en geëxporteerd. Bezoekers van Museum Prinsenhof Delft kunnen bij de tentoonstelling Jingdezhen. 1000 jaar porselein reizen door de turbulente geschiedenis van deze ‘hoofdstad van het porselein’.

Tekst: Suzanne Klüver

Van export tot Delfts blauw

In de tentoonstelling wordt verteld en getoond hoe de perfecte porseleinindustrie al tijdens de vroege dynastieën van China in Jingdezhen ontstaat. Rond het jaar 900 wordt er voor het eerst écht wit porselein gemaakt in Jingdezhen. Het succes ligt mede in de specialisatie, waarbij iedere ambachtsman maar een deel van de productie uitvoert. Door jaar in, jaar uit hetzelfde kommetje te maken of te versieren met hetzelfde ontwerp stijgt de kwaliteit tot grote hoogte. Daarnaast staat de vraag van klanten uit het buitenland centraal. Decoraties en vormen worden aangepast aan de smaak en de gebruiken uit bijvoorbeeld Iran of Japan. De Nederlandse VOC zal vanaf de 17de eeuw blauw-wit porselein meebrengen en dit wordt de belangrijkste inspiratiebron voor Delfts blauw. Het Delfts aardewerk zal uitgroeien uit tot het beste imitatieporselein dat er in Europa te vinden is.

De stad

Overal waar je kijkt in de stad Jingdezhen, zie je porselein in allerlei soorten en maten. Want in elke straat zijn porseleinwinkels of keramiekateliers te vinden. Dit gevoel wordt in de tentoonstelling opgeroepen door de hedendaagse foto’s van fotograaf Aart Kooij. Daarnaast kan er genoten worden van de rijke verzameling Chinees porselein uit Nederlandse topcollecties en de eigen collectie. Gekozen vanwege hun schoonheid, vakkundige ambachtelijke uitvoering of hun historische betekenis. Bijzonder om naast deze prachtige objecten te ontdekken dat Jingdezhen vele opstanden en oorlogen heeft weten te weerstaan. De porseleinindustrie kent grote periodes van bloei, maar ook van verval.

Zelf ontdekken

Bewonder het vroegste porselein uit de 10de eeuw, het befaamde Ming-porselein en topstukken van exportporselein voor Azië en Europa. Ontdek het laatste keizerlijke porselein van de 19de eeuw en voorwerpen van de eerste en hedendaagse porseleinkunstenaars. De tentoonstelling Jingdezhen. 1000 jaar porselein laat zien dat de stad zichzelf elke keer opnieuw blijft uitvinden. Zo is Jingdezhen tegenwoordig een internationaal kunstcentrum. Chinese en westerse kunstenaars komen naar de stad om het vak te leren. En dat is te zien in het huidige straatbeeld. Jingdezhen is springlevend!

Meer inspiratie