Home » Tips
Hugo de Groot Slot Loevenstein

KRUIP IN DE KIST EN HET HOOFD VAN HUGO DE GROOT

Beleef geschiedenis in het echt op de locatie waar het allemaal echt gebeurd is. 400 jaar geleden ontsnapte Hugo de Groot op spectaculaire wijze uit Loevestein. Dat vieren we met de tentoonstelling “400 jaar Hugo de Groot”, waarbij je niet alleen zelf in een boekenkist kunt gaan zitten, maar ook in Hugo zijn hoofd kunt kruipen, spreekwoordelijk dan. Hugo de Groot groeide uit tot een historisch popicoon en in voormalige staatsgevangenis Loevestein ontdek je hoe de ontsnapping op oneindig veel manieren verbeeld is in film, fotografie en beeldende kunst. En als muren konden praten? Wat zouden ze dan vertellen over Hugo de Groot en zijn levensloop. Dat ontdek je in de voormalige cel, dé kamer waar Hugo de Groot gevangen zat.

De nieuwe conservator Annabel Dijkema zorgde voor de totstandkoming van deze tentoonstelling. “Wisseltentoonstellingen zijn nieuw voor Loevestein, en juist hierdoor is het voor bezoekers leuk en interessant elke keer een nieuw stuk van de geschiedenis van Loevestein te zien en te ontdekken wat de relatie is met de wereld van vandaag,” aldus Dijkema. “Iedereen kent het verhaal van de ontsnapping van Hugo de Groot, maar veel minder bekend én van veel groter belang is het gedachtegoed dat hij naliet. Zijn ideeën over vrede, vrijheid en recht veranderden de wereld. Als klapstuk van de tijdelijke tentoonstelling wandel je letterlijk door een universum van gedachten, een indrukwekkende ruimte met enorme discoballen en mooie visuele effecten, waar de koppeling naar de actualiteit wordt gemaakt. Bekijk hoe experts als astronaut André Kuipers actuele kwesties vanuit Hugo’s gedachtegoed belichten, zoals: Van wie is mars? Bestaat er een rechtvaardige oorlog? Hier ontdek je ook wat de discoballen en het gedachtegoed van Hugo met elkaar te maken hebben.”

Praktische informatie 

Wegens de corona-maatregelen is het nodig vooraf online een entreebewijs én een tijdsblok ticket te reserveren, ook voor museumkaarthouders. Je reserveert een tijdsblok ticket voor je aankomst bij de entree, daarna kun je tot sluitingstijd blijven. 

Meer inspiratie