Home » Tips
Middeleeuwse tuinen

Middeleeuwse tuinen in het Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden staat deze zomer in bloei tijdens de tentoonstelling ‘Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west’. Tijdens deze tentoonstelling staat alles in het teken van de middeleeuwse tuin.

De middeleeuwse tuin: een aards paradijs?

Aan de hand van gravures, schilderijen en manuscripten, maar ook aan de hand van archeologische vondsten wordt je meegenomen naar de middeleeuwse tuin. Die tuinen waren in de middeleeuwen belangrijk. Tuinen voorzagen de middeleeuwen van voedsel, maar werden ook gebruikt voor de jacht, voor recreatie en de middeleeuwse tuinen speelden zelfs een rol in het ‘minnenspel’. Het woord paradijs is niet voor niets afgeleid van het Oud-Perzische woord voor tuin: ‘pairidaeza’.

 Maar naast het plezier in die kleine paradijsjes, betekende een tuin ook hard werken. De tentoonstelling laat aan de hand van gereedschappen zien hoe er gewerkt werd in de tuinen.  

Tuinen in Europa en het Midden-Oosten

Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de Europese tuinen, maar ook naar tuinen in het Midden-Oosten, want ook daar speelden tuinen een grote rol. Daarbij wordt vooral gekeken naar de overeenkomsten, want in beide culturen ging het om de luxe van buiten zijn, tussen bloeiende bloemen en waterpartijen, in paviljoens voor ontspanning, maaltijden, concerten en poëzievoordrachten. De tuin was zo ook een statussymbool.

Meer in het Rijksmuseum van Oudheden.

Tijdens de tentoonstelling zijn er ook allerlei andere activiteiten in het museum. Kinderen kunnen tijdens het jaarlijkse kinderzomerevenement Kunstdetective met middeleeuwse tuinen aan de slag en de handen uit de mouwen steken in het tekenatelier ‘Studio RMO’. Tegelijk kun je in het Rijksmuseum van Oudheden ook naar twee andere tijdelijke tentoonstellingen: ‘Glas’ en ‘Paestum ervaren’.

De tentoonstelling ‘Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west’ is te zien van 2 mei tot 1 september 2019.