Home » Tips
Nicolaas en Alexandra. Het laatste tsarenpaar door Robert K. Massie

Nicolaas en Alexandra waren het laatste tsarenpaar. Romanov-dynastie 100 jaar geleden uitgemoord

Op 17 juli 1918 werden tsaar Nicolaas II, zijn vrouw Alexandra, hun kinderen en hun bedienden in Jekaterinaburg vermoord door Russische revolutionairen. Hiermee eindigde na ruim driehonderd haar de dynastie van de Romanovs. De Amerikaanse onderzoeksjournalist Robert K. Massie geeft in zijn boek 'Nicolaas en Alexandra. Het laatste tsarenpaar' een intrigerend beeld van het hofleven en de politieke ontwikkelingen die aan de moord vooraf gingen.

 

Nicolaas en Alexandra. Het laatste tsarenpaar door Robert K. Massie

Aan de hand van dagboeken, brieven en memoires geeft Massie een prachtige historische karakterschets van de hoofdfiguren in dit historische drama. Zowel in de privésfeer als in de politiek hadden Nicolaas en Alexandra het zwaar: ze kwamen jong en onvoorbereid aan de macht en stortten zich met overgave op hun gezinsleven. Hun zoon Alexis leed aan hemofilie en Alexandra riep daarom de obscure monnik Raspoetin te hulp. Door de naïviteit van het tsarenpaar kreeg deze mysticus steeds grotere invloed aan het hof. Nicolaas luisterde niet naar de luide roep om hervormingen en liet zich leiden door zijn vertrouwelingen, wat uiteindelijk leidde tot de tragedie in Jekaterinaburg.

De bestseller Nicolaas en Alexandra is na jaren eindelijk weer in het Nederlands verkrijgbaar. Het boek werd meerdere malen verfilmd en bewerkt voor televisie.  Eerder verscheen van Massie het succesvolle Peter de Grote, waarmee hij een Pulitzerprijs won.

Nicolaas en Alexandra. Uitgeverij Omniboek,
gebonden €29,99 
ISBN 978 9401912648

Meer inspiratie