Home » Tips
het water komt NTR

Nieuwe historische serie op NPO 2: Het water komt

In 2023 is het 70 jaar geleden dat het zuidwesten van Nederland werd getroffen door de Watersnoodramp. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 braken op veel plekken in Zeeland en Zuid-Holland de dijken. In de NTR-serie Het water komt, neemt presentator Winfried Baaijens je mee terug naar de geschiedenis.


In de jaren 50 werkte Nederland hard aan de wederopbouw om de immense schade van de Tweede Wereldoorlog te herstellen. Maar, juist toen de ergste schade hersteld leek en Nederland weer opkrabbelde, liet een eeuwenoude vijand zich weer zien. Door een combinatie van springtij en een zware noordwesterstorm braken in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 op diverse plaatsen in Zuidwest-Nederland de dijken. Deze vloed richtte een enorme ravage aan: 1.836 mensen verdronken en meer dan 100.000 Nederlanders waren van het ene op het andere moment dakloos. Vooral Zeeland werd zwaar getroffen.


Deze Watersnoodramp was een wake-up-call voor de Nederlandse regering: zo’n ramp mocht immers nooit meer gebeuren. Daarom werd besloten tot de bouw van de Deltawerken, die onze kust vandaag de dag nog steeds beschermen.


Over Het water komt


De Watersnoodramp staat 70 jaar later nog altijd bij de Nederlanders, en bij de Zeeuwen in het bijzonder in het geheugen gegrift. Ter gelegenheid van de 70-jarige herdenking van de ramp zendt de NTR een vierdelige documentaireserie over de Watersnoodramp uit: Het water komt.


In vier afleveringen kijkt Winfried Baaijens, die zelf opgroeide in Zeeland, naar de ramp. Naar de gebeurtenissen in die verschrikkelijke nacht zelf, maar ook naar wat eraan voorafging. Waren de dijken wel goed onderhouden? Had de ramp voorkomen kunnen worden? En natuurlijk wordt er ook gekeken naar al die mensen die in actie kwamen om anderen in nood te redden. De serie maakt gebruik van archiefmateriaal, maar ook van ooggetuigenverslagen van mensen die de ramp zelf meemaakten.


De eerste aflevering van vrijdag 6 januari draait om de ramp. Wat gebeurde er in die donkere nacht van 31 januari op 1 februari 1953? Aan de hand van ooggetuigenverslagen wordt verteld wat er zich in die nacht afspeelde.


De serie wordt uitgezonden van 6 tot 27 januari, op vrijdagavond om 20.30 bij de NTR op NPO 2.


podwalk het water komt


Podwalk


Tegelijk met de tv-serie, lanceert de NTR in samenwerking met de NOS ook de podwalk app Het water komt. Deze app bevat zeven GPS-gestuurde audiotours, langs verschillende plekken in Nederland die in het verleden zijn getroffen door watersnoodrampen. Niet alleen in Zeeland, maar ook op andere plekken in het land waar je tijdens historische winterwandelingen kennismaakt met de verhalen van al die andere steden en dorpen waar ooit watersnoodrampen hebben plaatsgevonden. Want de Watersnoodramp van 1953 stond, helaas, niet op zichzelf; door de eeuwen heen hebben er tientallen grote overstromingen in ons land plaatsgevonden. Vele plaatsen en regio’s hebben hierdoor hun eigen watersnoodverhaal. Via de podwalk app vertelt Winfried Baijens je deze verhalen terwijl je door de omgeving waar die verhalen plaatsvonden wandelt. De zeven wandelingen van de podwalk app lopen door deze plaatsen: Marken, Dordrecht, Valkenburg, Zwolle, Nijmegen, Oude-Tonge en Amsterdam Tuindorp-Oostzaan. Vanaf 2 januari 2022 kan je de app gratis downloaden in de App-store of Play-store.

Meer inspiratie