Home » Tips
roofkunst mauritshuis

Nieuwe tentoonstelling in het Mauritshuis: De toekomst van roofkunst

In de tentoonstelling Roofkunst – 10 verhalen - tot en met 7 januari 2024 te zien in het Mauritshuis - komt het verleden tot leven aan de hand van tien fascinerende objecten waar bijzondere verhalen achter schuilgaan. Bezoekers worden meegenomen in verhalen rondom roofkunst uit drie periodes: koloniale roofkunst, de kunstroof door Franse revolutionairen in 1795 en door nazi's geroofde kunst van Joodse eigenaren. Dankzij virtual reality kun je als bezoeker bovendien enkele historische locaties betreden.

Het Haagse museum zet je met deze tentoonstelling aan het denken over een onderwerp dat volop in de belangstelling staat: roofkunst. Hoe ga je daar als museum mee om? Moet je het teruggeven? Waar komen de objecten vandaan en waarom werden ze eigenlijk gestolen? In Roofkunst – 10 verhalen sta je dankzij een VR-bril ineens in een geheime kunstopslag, een kilometer onder de grond. In een tunnel sta je plotseling oog in oog met een Rembrandt… hoe is die daar terechtgekomen? En waarom is dit nu een van de topstukken van het Mauritshuis?

De tentoonstelling laat objecten zien uit drie periodes: kunstroof door Franse revolutionairen in 1795, door nazi’s gestolen kunst van Joodse eigenaren en koloniale roofkunst. Je ontdekt de geschiedenis van elk object en kunstenaarsduo Jongsma + O’Neill toont met digitale technieken en video-installaties hoe die geschiedenis tot op de dag van vandaag doorwerkt. Wat zou er gebeuren als alle objecten terug worden gegeven aan de rechtmatige eigenaars? Voor zover dat mogelijk is, want het lukt lang niet altijd om de oorspronkelijke eigenaar te achterhalen. 

Roofkunst – 10 verhalen wordt georganiseerd in samenwerking met de Stiftung Humboldt Forum im Berliner Schloss, het Stadmuseum Berlin, het Ethonologisches Museum en het Museum für Asiatische Kunst der Staatlichten Museen zu Berlin. 

Meer informatie & tickets:

Roofkunst - 10 verhalen | Mauritshuis