Home » Tips
tentoonstelling oude egypte allard pierson

Oudegyptische mummieportretten in het Allard Pierson in Amsterdam

Het Allard Pierson in Amsterdam presenteert de eerste tentoonstelling over Oudegyptische mummieportretten in Nederland. Voor de tentoonstelling zijn 38 portretten van over de hele wereld bij elkaar gebracht. Mummieportretten spreken tot de verbeelding door de indringende blikken en de modern aandoende stijl. Je ontdekt in Oog in oog. De mensen achter mummieportretten hoe, waarom en door wie deze levendige portretten zijn gemaakt. De mummieportretten stammen uit de 1ste-4de eeuw na Chr. en zijn de vroegst bekende realistisch geschilderde voorbeelden van portretkunst die wij kennen.

Workshops portrettekenen en expert talks

Bij de tentoonstelling worden deze winter uiteenlopende activiteiten georganiseerd. In de Oog in oog tekenworkshops maak je een portret geïnspireerd op mummieportretten uit de tentoonstelling. Daarbij pas je eeuwenoude technieken toe, die ook door de makers van de mummieportretten werden gebruikt. Op woensdag 8 december neemt Ben van den Bercken, conservator Egypte en Soedan, je mee op reis tijdens een expert talk. Hij vertelt over de omzwervingen die de mummieportretten sinds hun opgraving hebben gemaakt, voordat zij in de huidige musea terecht kwamen. Tijdens een expert talk op vrijdag 15 december gaat Laurien de Gelder, conservator oude nabije oosten en de klassieke wereld, in op persoonlijke verzorging en cosmetica in de Romeinse periode in Egypte. 

Romeinse beautysalon

Ben je benieuwd hoe mensen zich in de oudheid klaarmaakten voor de dag? Ontdek het op vrijdag 29 december in de Romeinse beautysalon. Experts vertellen deze dag over de gebruiken rondom kleding en make-up in de Romeinse tijd. Kinderen ervaren in het Romeinse badhuis alles over de badhuiscultuur die toen bestond, waarbij ze parfums uitproberen en een massage op de arm kunnen krijgen met olie, zand en een strigilis (een Romeinse metalen huidschraper). Daarnaast is er een Romeinse haarsalon, waarin kinderen hun haar in Romeinse haardracht kunnen laten vlechten.

Bekijk de agenda van het Allard Pierson voor het volledige programma deze winter.