Home » Tips
Guernica: Symbool tegen terreur

Picasso’s Guernica opnieuw actueel

Vijfentachtig jaar geleden was het ook oorlog in Europa. De gruwelijke Spaanse Burgeroorlog kreeg er een internationale partij bij. Hitlers Luftwaffe maakt het Baskische stadje Guernica met de grond gelijk. 

Guernica: Symbool tegen terreur

Die gebeurtenis inspireerde Pablo Picasso tot het schilderen van de “Guernica” voor de Wereldtentoonstelling in Parijs, een doek dat te bezichtigen is in het Reina Sofia museum in Madrid. Bij uitgeverij Omniboek verscheen deze maand een boek over die oorlog, het doek, Picasso en het kubisme en de lange reis van het schilderij over de wereld. 

Een jammerklacht tegen terreur, dat is waar het doek Guernica voor staat. Het gigantische werk van Pablo Picasso uit 1937 meet liefst 27 vierkante meter. Rob Hartmans schreef met dit boek de biografie van het schilderij dat naar aanleiding van het bombardement op een Baskisch stadje tijdens de Spaanse Burgeroorlog ontstond en dat schitterde als hoogtepunt van het kubisme in Parijs. Het was het symbool tegen geweld in vele buitenlanden tijdens de naoorlogse jaren. En tot slot laat Rob Hartmans zien hoe dit monument voor het lijden bijna een halve eeuw later eindelijk thuiskwam in Spanje.

In het boek 'Guernica: Symbool tegen terreur' laat Rob Hartmans zien hoe dit monumentale schilderij van Pablo Picasso een symbool vormde tegen terreur en een hartstochtelijke verdediging van de vrede.

Meer inspiratie