Home » Tips
De Hooch uit de schaduw van Vermeer

Pieter de Hooch in Delft, uit de schaduw van Vermeer

In museum De Prinsenhof in Delft is nu een overzichtstentoonstelling van het werk van Pieter de Hooch te zien. Het is voor het eerst dat er in Nederland een overzichtstentoonstelling van het werk van de Delftse meester te zien is. Daarmee krijgt Pieter de Hooch eindelijk de waardering die zijn werk verdient.  

Pieter de Hooch staat bekend als een meester in het schilderen van de alledag. Zijn werken werden daarmee bepalend voor hoe wij het Hollandse burgerleven in de zeventiende eeuw voor ons zien. En niet alleen dat, De Hooch wordt ook gezien als de meester van het perspectief. Toch duurde het lang voordat er in Nederland een tentoonstelling van zijn oeuvre kwam. De werken van De Hooch gingen de hele wereld over, maar in Nederland viel de nadruk op de schilderijen van De Hoochs plaatsgenoot Vermeer, waarna De Hooch nauwelijks nog diens schaduw kwam.

Nu is er dus een overzichtstentoonstelling. Daarvoor verzamelde De Prinsenhof werken van De Hooch van over de hele wereld die nu tijdelijk in Delft te zien zijn. Daarnaast zijn er stadswandelingen door Delft rondom Pieter de Hooch, er is een concertenreeks en er zijn instaplezingen.

Dat het werk van De Hooch in de 21e eeuw nog steeds in de smaak valt, blijkt uit de reacties op de tentoonstelling. De Volkskrant geeft vier sterren en noemt de tentoonstelling ‘de expositie die hij verdient’. En ook The Economist is razend enthousiast.   

Te zien tot 16 februari 2020

De Hooch uit de schaduw van Vermeer