Home » Tips
jodenverraadsters

Podcast: De Jodenverraadsters

Een lang verzwegen oorlogstragedie wordt eindelijk verteld. Joodse vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen tot een hels dilemma; andere Joden verraden of zelf gedeporteerd worden door de nazi’s. De Jodenverraadsters is het waargebeurde verhaal van de Joodse Ans van Dijk en Rosa Roozendaal. Beide als V-vrouwen geronseld door de Nederlandse politie, die tijdens de oorlog een dubieuze rol speelde. Ans verraadt honderden Nederlandse Joden om zelf uit handen van de Duitsers te blijven. Rosa belandt, tegen haar zin, in een verhouding met een politierechercheur om zichzelf en haar moeder te redden.

Ans van Dijk en Rosa Roozendaal werkten, in opdracht van twee Nederlandse rechercheurs, als politiespionnen voor het beruchte Bureau Joodse Zaken. Zulke vrouwen werden in de oorlog V-vrouwen genoemd; Vertrauensfrauen of Vertrouwensvrouwen. Hierdoor werden tijdens de oorlog slachtoffers opeens daders en maakten ze wrede keuzes tussen relaties, vrijheid en verraad. Met verstrekkende gevolgen.

Nu we in 2020 al 75 jaar in vrijheid leven is het moeilijk voor te stellen welke onmenselijke keuzes je zelf zou maken in tijden van oorlog. De mensen die de Tweede Wereldoorlog aan den lijve hebben ondervonden zijn nu grotendeels overleden. Daarom moet dit tragische verhaal juist worden verteld, vooral ook aan de volgende generaties.

Schrijver en regisseur van deze aangrijpende podcast theatermaker Helmert Woudenberg: “Ik had net als iedereen wel van Hannie Schaft en Anne Frank gehoord. Maar pas in 1990 van Ans van Dijk, bij het lezen van het boek ‘Als slachtoffers daders worden’ van Koos Groen. Ook schokkend was om te vernemen hoe het Nederlandse politieapparaat onder de Duitse bezetting uitgroeide tot een welhaast criminele organisatie. Deze thematiek maakte grote indruk op mij en op basis daarvan schreef ik het toneelstuk De Jodenverraadsters.”

De Jodenverraadsters is een vijfdelig podcast-drama van de NTR, en is te beluisteren via de website van NPO Radio 1 en de bekende podcastplatforms.