Home » Tips
Huis van hilde

Reconstructie Russische soldaat heeft een naam gekregen

De Russische soldaat in het Huis van Hilde heeft een naam gekregen. Het museum had het publiek gevraagd om een nieuwe naam te kiezen voor de soldaat, van wie de reconstructie in oktober werd gepresenteerd. Zijn nieuwe naam: ‘Casimir’, ook wel ‘verkondiger van de vrede’.

Opgegraven in 2014

‘Casimir’ sneuvelde waarschijnlijk in de gevechten rondom Castricum tijdens de Tweede Coalitieoorlog in 1799. Bataafse en Franse troepen streden tegen Russisch en Engelse soldaten in de duinen en polders van Noord-Holland. In 2014 werden de resten van ‘Casimir’ gevonden in de buurt van Castricum. Bij het lichaam van de soldaat werden 45 knopen van een uniform, een koperen schildje en een kogel.

DNA-onderzoek naar ‘Casimir’

Wie de gesneuvelde soldaat was, wist echter niemand. Uit DNA-onderzoek naar het skelet bleek dat de familielijn van de man uit de omgeving van Litouwen komt. Op basis van dat DNA-onderzoek en veel historische bronnenkennis, werd een reconstructie gemaakt, die bij de tentoonstelling “Vijand in het zand” in het Huis van Hilde werd gepresenteerd. Aan het publiek werd gevraagd om de naamloze soldaat een naam te geven. Uiteindelijk viel de keus op Casimir.

Casimir staat nog tot 31 maart 2019 in de tentoonstelling Vijand in het zand. Daarna krijgt hij een plekje in de permanente tentoonstelling van het Huis van Hilde.

Meer inspiratie