Home » Tips
Kerstvakantie in het Allard Pierson museum

Restauratie Mummiekist & kerstvakantie-activiteiten

In het Allard Pierson Museum is tijdens de donkere maanden van het jaar van alles te doen. Zo wordt er tot en met maart 2018 een mummiekist uit het oude Egypte live voor publiek gerestaureerd en zijn er in de kerstvakantie allerlei activiteiten voor kinderen.

Live restauratie mummiekist

De mummiekist is gevonden in Thebe (Egypte) en stamt uit de 22e Dynastie. Dit betekent dat deze ergens tussen 945-714 v. Chr. is gemaakt en bijna 3000 jaar oud is. Op de volledig houten sarcofaag staat ‘Chonsemmaä’ geschreven, een naam die waarschijnlijk verwijst naar een vooraanstaand persoon want in het oude Egypte was goed hout schaars en daarom kostbaar. In totaal worden twee onderdelen gerestaureerd: de mummiekist in de vorm van een mens en de cartonnage die om de mummie heen gewikkeld zat. Dit wordt een uitdagende klus die restaurator Helbertijn Krudop van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gaat uitvoeren. De prachtig geschilderde mummiekist is compleet met onderkant en deksel, maar deze zijn beschadigd en aan herstel toe. De geschilderde lagen gehard gips en textiel, oftewel de ‘cartonnage’, bevat bovendien verschillende barsten, loszittende stukjes gips en vuil. In de nieuwe afdeling ‘Allard Pierson Live’ toont Helbertijn hoe ze de barstjes opvult en eeuwenoude kleuren herstelt. De live restauratie geeft inzicht in de complexe taak van het restaureren van oude materialen, iets wat normaal gesproken achter gesloten deuren plaatsvindt. 

Archeologie, kinderworkshops en familielezing

In de kerstvakantie, van 23 december tot en met 7 januari, organiseert het Allard Pierson Museum speciaal voor kinderen een aantal spannende activiteiten. Zo hebben we een ArcheoHotspot waar iedereen mee mag helpen om écht archeologisch materiaal bij elkaar te vinden. Voor de speurders onder ons (van 6 t/m 12 jaar oud) zijn verschillende routes door het museum uitgestippeld. Ga op stap met de 8ste-eeuwse olifant Aboel-Abbas in onze tentoonstelling ‘Crossroads. Reizen door de middeleeuwen’, verover je eigen Romeinse Rijk op de Romeinen afdeling, of kraak je brein met het oplossen van het Teuris Mysterie in de Egypte zaal. In de tweede week van de kerstvakantie, op 2, 3, 4 en 5 januari vindt van 13.00-16.00 uur een kinderworkshop mummiekistjes knutselen en versieren plaats. Tenslotte geeft restaurator Helbertijn Krudop op zondag 7 januari van 14.00-15.00 uur een familielezing waarbij ze vertelt over haar werkzaamheden, over mummiekisten, cartonnages en mummies. Iedereen mag haar vragen stellen en ook er is een voelmummie. Alle activiteiten zijn gratis bij een bezoek aan het museum.

Meer inspiratie