Home » Tips
Romeinse Limes

Romeinse Limes: venster in de Canon van Nederland

Vanaf 23 september is in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de Canon van Nederland te zien: een presentatie van de hele geschiedenis van ons land, van 'hunebed tot heden'. In de nieuwe presentatie zijn ook de 50 vensters verwerkt, waaronder de Romeinse limes. De Romeinse Limes opent het venster naar maar liefst 400 jaar Romeinse geschiedenis in Nederland. De Romeinse tijd is een lange en belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis, doordat de grens, de limes dwars door ons land liep met als markering de Rijn. Leerlingen komen tijdens hun onderwijsloopbaan meerdere keren in aanraking met de Romeinse Limes en de Romeinse tijd.


Eén centraal onderwijsplatform


Er is de afgelopen jaren veel bijgekomen aan lesmateriaal en uitjes over de limes en de Romeinse tijd. Omdat het aanbod gefragmenteerd is, kwamen daar veel vragen over uit het onderwijs. Daarom hebben Stichting Romeinse Limes Nederland, RomeinenNU, Landschap Erfgoed Utrecht, Erfgoedhuis Zuid-Holland en Erfgoed Gelderland een onderwijsplatform opgezet. Vanaf 1 oktober, bij de start van de Maand van de Geschiedenis, vind je er eenvoudig al het beschikbare Romeinse lesmateriaal en activiteiten in je eigen provincie of als landelijk aanbod in de vorm van digitale lessen of leskisten. Ook leerlingen kunnen hier terecht voor allerlei filmpjes, boeken, games en materiaal voor hun werkstuk of spreekbeurt.


Romeinen: de uitvinders van beton


Ook voor leerlingen zijn er leuke weetjes opgenomen, die we de docenten van harte aanbevelen! Zoals het feit dat de Romeinen het beton hebben uitgevonden, maar ook de productie van dakpannen en spiegels. Steden en forten waren een nieuw fenomeen bij de volkeren hier. De Romeinen waren meesters in watermanagement, zeer welkom in het drassige gebied van de delta. Ze maakten dammen, stevige wegen, legden dijken aan, bouwden bruggen en groeven kanalen.


Vernieuwde website Romeinse limes


Het onderwijsplatform wordt opgenomen in de geheel vernieuwde website over de Romeinse Limes, gereed op 1 oktober. Er is op de site meer aandacht voor interessante wetenswaardigheden en leuke weetjes. Voor de toerist is er een betere agendafunctie toegevoegd, en de mogelijkheid te zoeken op verschillende soorten uitstapjes, zoals ‘overnachten’, recreatieve ‘routes’ en ‘musea en parken’ langs de limes.


Vanaf 1 oktober: www.romeinselimes.nl/onderwijs en https://www.romeinen.nl/?ins_rd=d3d3LnJvbWVpbnNlbGltZXMubmw%3D