Home » Tips
de pest museum het valkhof

Tentoonstelling De Pest in Museum Het Valkhof

Met tentoonstelling De Pest neemt Museum Het Valkhof bezoekers binnenkort mee in de geschiedenis van De Zwarte Dood. Vier eeuwen lang hield deze verschrikkelijke pest Europa in de greep. Een ziekte die tientallen miljoenen mensen het leven heeft gekost. In tentoonstelling De Pest laat het museum zien hoe deze verwoestende ziekte zijn sporen heeft nagelaten in de kunst en de samenleving. Met meer dan 200 werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit.

de pest museum het valkhof

Het onderwerp is, onverwachts, actueler dan ooit. Ten tijden van de eerste plannen voor De Pest had niemand nog van corona gehoord. Maar juist doordat er nu een pandemie heerst krijgt de tentoonstelling een extra dimensie. De angst en onzekerheid van toen herkennen we nu pas echt. En ook de maatregelen vertonen meer paralellen dan je zou denken: zoals het in quarantaine moeten na het in contact komen met een besmet persoon.

Vanaf 1347 woedt de pest in Europa. Alleen al de eerst golf kost 25 miljoen mensen het leven. Ruim 400 jaar beheerst de diepgewortelde angst voor de duistere ziekte het dagelijkse leven. De precieze oorzaak blijft lang onduidelijk en velen hebben er zo hun theorieën over: een straf van God, een complot van vijandig gezinde mensen of als het fatale gevolg van astronomische fenomenen. Het duurt lang voordat de werkelijke oorzaken boven water komen. Geschikte maatregelen om deze snel verspreidende ziekte in de kiem te smoren blijven daarom lang uit.

de pest museum het valkhof

De Pest maakt aan de hand van grootste werken van oude meesters, imposante altaarstukken en aansprekende heiligenbeelden van Sint Sebastiaan en Rochus de geschiedenis van De Zwarte Dood echt voeelbaar. Maar ook hedendaagse sculpturen, video-installaties en futuristische bio-kunst nodigt je uit tot reflectie op de huidige coronapandemie en de gevolgen hiervan. De Pest neemt je mee op een aangrijpende reis door de geschiedenis, van angst en dreiging, via een zoektocht naar hoop, troost en saamhorigheid, tot het vinden van nieuwe oplossingen.

De Pest is direct na de heropening te bewonderen tot en met in ieder geval juni, voor meer actuele informatie houdt de website van Museum Het Valkhof in de gaten.