Home » Tips
Veel, klein en curieus. De wereld van Antoni van Leeuwenhoek (1632 - 1723)

Veel, klein en curieus. De wereld van Antoni van Leeuwenhoek (1632 - 1723)

Het is in 2023 driehonderd jaar geleden dat Antoni van Leeuwenhoek overleed. Historica en wetenschapsjournaliste Geertje Dekkers schreef het boek ‘Veel, klein en curieus. De wereld van Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723).

Overal zag Antoni van Leeuwenhoek onvoorstelbaar kleine diertjes en deeltjes: in putwater, sperma, de inhoud van mee-eters en alles wat hij verder ook maar bekeek door zijn vernuftige zelfgebouwde microscopen. Zo opende hij in de zeventiende eeuw de deur naar een nieuwe wereld vol wezens en structuren die niemand ooit had gezien, en zo kwam het dat hij later werd gevierd als onderzoeker.

Slimme, wonderlijke en verbijsterende ideeën

Ook nu nog, drie eeuwen na zijn dood, oogst zijn werk bewondering. Maar tegelijkertijd klinkt een deel van zijn ideeën ons eigenaardig in de oren. Veel, klein en curieus vertelt hoe zijn slimme, wonderlijke en verbijsterende ideeën pasten in zijn tijd, en hoe Van Leeuwenhoek het natuuronderzoek een onverwachte richting in wees.

Wil je een voorproefje van dit boek? Hier kun je een leesfragment vinden.

Over de auteur

Geertje Dekkers werkt onder andere voor de Universiteit Utrecht, Historisch Nieuwsblad, en de Volkskrant. Ze is al lang gefascineerd door onderzoekers die de afgelopen eeuwen nieuwe wegen insloegen en onbekende werelden blootlegden en schreef daarover eerder het boek Waanwijze lasterbende.

Veel, klein en curieus. De wereld van Antoni van Leeuwenhoek (1632 - 1723) is verschenen bij Uitgeverij Unieboek Het Spectrum 
ISBN: 9789000379828
PRIJS: € 24,99

Meer weten?