Home » Tips
Bunkerdag

Vergeten erfgoed in de spotlights

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 9 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. De oorlog, de angst voor een aanval vanuit zee, het dagelijks leven van de Duitse soldaat en de evacuaties van de kustbewoners. De jaarlijkse Bunkerdag brengt deze verhalen opnieuw tot leven.

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. Wat van de buitenkant niet meer dan een blok beton lijkt, wordt tot leven gebracht door de verhalen van de vele vrijwilligers. Details in de bunkers vertellen meer over het voormalig gebruik, het geschut dat er heeft gestaan en de soldaten die er verbleven.

Ieder jaar worden er bunkers geopend die lange tijd zijn afgesloten voor publiek, of waar bezoekers normaal niet mogen komen. Zo wordt bijvoorbeeld in Rockanje een hospitaalbunker voor het eerst geopend. Daar zal ook de expositie ‘Verstoven Verleden’ te zien zijn met meer dan 40 archeologische vondsten van de Atlantikwall. Voormalig vliegveld Bergen is ook te bezoeken. Bezoekers kunnen er een kijkje nemen bij WN 7, een Flak-bunkerdorp ten noorden van het vliegveld. Bijzonder is dat in de Befehlstand de tafel staat die in Hotel de Wereld is gebruikt tijdens de Duitse capitulatie. Je hoort er alles over tijdens een van de rondleidingen.

Het programma is te vinden op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online te koop, of bij een van de deelnemende bunkerlocaties.

Meer inspiratie