Home » Tips
Victoria

Victoria

Het Engelse koningshuis verkeerde begin 19de eeuw in een crisis: geen van de eerste drie zonen van George III had kinderen die hun jonge jaren overleefd hadden. Victoria was het eerste en enige kind van de vierde zoon, op het nippertje geboren, een jaar voordat haar vader overleed. Meteen was ze een serieuze kandidaat voor de troonopvolging, maar haar ooms stonden nog voor haar in de rij. Verder nageslacht bij deze ooms bleef definitief uit, en zo werd Victoria op haar 18de  van de een op de andere dag koningin van een wereldrijk. 

Na eeuwen van mannen op de troon, was daar opeens die jonge, frisse vrouw. Een vrouw die wist wat ze wilde, en dat niet onder stoelen of banken stak. Makkelijk werd het haar niet gemaakt aan het hof, maar haar premier, Lord M, was haar grote steun en toeverlaat.

In dit boek, dat hét boek is bij de fantastische tv-serie met Jenna Coleman en Tom Hughes, laat Helen Rappaport de ontwikkeling zien van de jonge koningin naar volwassenheid. Victoria was een mens als iedereen – ze maakte fouten, grote fouten soms ook. Maar haar leven moest ze leiden in de openbaarheid, en haar fouten kwamen onder een vergrootglas te liggen. Dat viel haar soms zwaar. Toch wist ze zich heel snel te manifesteren als een bevlogen en karakteristieke, intelligente vrouw, die respect afdwong. Ze was veel meer dan de oude dame met het kanten kapje, zoals wij haar vaak kennen. Ze koos voor de liefde – zeer ongebruikelijk in die tijd, en zette een trend door als eerste vrouw te trouwen in een witte trouwjurk. Ze was het eerste staatshoofd dat zichzelf op een postzegel zou zien en maakte de opkomst van de stoomtrein en de fotografie mee.

Beleef de fantastische tv-serie nogmaals met de prachtige foto’s in het boek, lees de vele dagboekfragmenten van Victoria, de geweldige speech die Albert hield op de conventie voor de afschaffing van de slavernij, en leer Victoria en haar familie kennen zoals je hen nooit eerder zag.

Meer inspiratie