Home » Tips
Karlsruhe

Wat het Slot van Karlsruhe zo uniek maakt

Vergeleken met andere Duitse kastelen en burchten is het Karlsruher Schloss niet echt oud. Maar wel bijzonder. Het slot werd tegelijk met Karlsruhe opgericht en vormt het hart van deze jonge metropool. In de zomermaanden vinden er een hoop culturele evenementen plaats, met de Schlosslichtspiele als absoluut hoogtepunt.

Oprichting van Karlsruhe

Karlsruhe werd opgericht door de markgraaf Karl Wilhelm van Baden-Durlach. Ruim 300 jaar geleden, op een druilerige dag in 1715, zou Karl een dutje hebben gedaan op de plek waar zich nu het slot bevindt. Een bijzonder dutje dat later „Karl’s Ruhe” (Karls rustmoment) werd genoemd en naamgever werd van de stad. Tijdens dit middagslaapje droomde hij van een licht slot omringd door lange lanen als zonnestralen. Hiermee was het idee van het slot, en daarmee ook Karlsruhe, geboren.

Planmatige stad

Karlsruhe is heel planmatig gebouwd en mist door de relatief jonge leeftijd een historisch centrum. Het slot vormt middelpunt van de stad en de lange straten eromheen vormen een waaiervormig effect waardoor de stad ook wel „Fächerstad” (waaierstad) wordt genoemd.

In het slot is inmiddels het Badische Landesmuseum ondergebracht en hier worden regelmatig festivals en evenementen georganiseerd. Als je Karlsruhe in de zomermaanden bezoekt, mag je de Schlosslichtspiele echt niet overslaan. De voorgevel van het slot wordt dan verlicht met de meest schitterende projecties.

Fietsstad Karlsruhe

Karlsruhe is een echte fietsstad en wordt zelfs dé fietsstad van Zuid-Duitsland genoemd. Niet alleen is de tweewieler in deze stad uitgevonden (Drais von Sauerbronn deed in 1817 deze geniale ontdekking), ook is hier het fietsklimaat buitengewoon gunstig. De omgeving is vlak en met zijn ruim 1800 zonuren per jaar is Karlsruhe een van de zonnigste en warmste steden van Duitsland. Karlsruhe ook nog eens aan een aantal belangrijke lange-afstandsroutes zoals de Rheintal-Weg en de Schwarzwaldweg.

Het slot vormt niet alleen het hart van Karslruhe, maar is tevens de plek waar alle fietsroutes in en rondom de stad beginnen en eindigen. Zo ook de 48 kilometer lange NaturRadTour, die uniek is in Duitsland: nergens anders worden er rondom een stedelijk gebied zo veel verschillende beschermde natuurgebieden en natuurparken met elkaar verbonden. Een echte aanrader.

Meer informatie over Karlsruhe vind je op www.karlsruhe-tourismus.de

De lichtshows vinden dit jaar plaats van 28 juli t/m 9 september. Deze vinden elke avond plaats en de toegang is gratis. Meer informatie: www.schlosslichtspiele.info