Home » Tips
week van de koloniale geschiedenis

Week van de Koloniale Geschiedenis

Van zondag 1 oktober tot en met zondag 8 oktober 2023 organiseert Museum Bronbeek De Week van de Koloniale Geschiedenis. Thema dit jaar: Eureka! 

Eureka! Wat een ontdekking! Het zijn woorden die in de voormalige Nederlandse koloniën in de Oost en West regelmatig klonken. En niet alleen van de ontdekkingsreizigers en avonturiers die nieuwe gebieden, culturen of natuurschoon voor het eerst zagen. De koloniale geschiedenis kent allerlei pioniers die als eerste westerlingen talen, gebieden en volkeren beschreven of bestudeerden. En naast militairen en bestuurders waren er ook veel wetenschappers die in de koloniën nieuwe planten, dieren, ziekten of natuurlijke bronnen vonden of doorgrondden. Zo is de erfenis van het kolonialisme is niet alleen een negatieve, maar heeft ze via al die avonturiers, pioniers en ontdekkers ook nieuwe inzichten, inspiratie en ideeën voortgebracht.

Museum Bronbeek gaat dieper in op enkele vrouwelijke en mannelijke wetenschappers, avonturiers en muzikale en andere pioniers in de voormalige koloniën in de Oost en de West. We hebben weer een interessant en afwisselend programma samengesteld op en buiten Bronbeek. Kom jij ook?

Programma

Op zondag 1 oktober beginnen we de Week met een lezing van David Apollonius Coppoolse en Marcel van Dorst over de bijzondere vrouwelijke natuuronderzoeker Berthe Hoola van Nooten, die veel van haar belangrijke ontdekkingen deed in voormalig Nederlands-Indië.

Kom woensdag 4 oktober naar Nijmegen, want daar vertonen we in samenwerking met het IndoFilm Café de film documentaire Koninkrijk in Wereldoorlog, over de oude Surinaamse plantage Jodensavanne waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 146 vermeende NSB-ers uit Nederlands-Indië gevangen werden gehouden.

Donderdag 5 oktober vertelt Paul van der Heijden over de Surinaamse avonturier en militair Jaap Gravenberch en hoe hij van West naar Oost trok tijdens de oorlogsjaren. Op verschillende vlakken was hij een pionier.

Op vrijdag 6 oktober brengt Tabee Nieuw-Guinea van stichting Be-wonder ons naar Nieuw-Guinea in hun docu-theater voorstelling waarin via theater, film en oral history de verhalen worden verteld van diverse voortrekkers die tot 1962 in Nederlands Nieuw-Guinea woonden en werkten.

Zaterdag 7 oktober vindt de presentatie van de koloniale wandelgids Arnhem van Judith Reindersma plaats in Erfgoedcentrum Rozet. Wandel met haar mee door het centrum van Arnhem langs historische plekken uit het koloniale verleden van de stad.

We sluiten onze week af met een bijzondere gamelanvoorstelling op Bronbeek, waarbij we met Pieter Goossen dieper ingaan op de eerste keer dat Europa kennis maakte met deze Indonesische muziekvorm, hier in Arnhem in 1879 tijdens de Koloniale en Nijverheidstentoonstelling.

Museum Bronbeek, het tehuis en café-restaurant Kumpulan zijn toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Hulphonden zijn welkom. 

Wanneer: van zondag 1 tot en met zondag 8 oktober 2023.
Waar: Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem.

Meer inspiratie