win kaarten zuiderzeemuseum

Win kaarten voor het Zuiderzee Museum

meedoen kan tot 5 januari 2022

Tot 1932 was de Zuiderzee een binnenzee in het noordelijk deel van Nederland die vanaf ongeveer het begin van de late middeleeuwen heeft bestaan. De oorspronkelijke oppervlakte was circa 5.900 km², maar met de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932 werd de Zuiderzee gesplitst in twee afzonderlijke wateren. Sindsdien heet het afgesloten deel IJsselmeer (waarvan later het Markermeer werd afgesplitst) en het niet-afgesloten deel kreeg de naam Waddenzee. Later werden de Friese en Groninger wadden ook tot de Waddenzee gerekend.

De regio rondom de Zuiderzee, nu het IJsselmeer, heeft heel wat strenge winters gekend. Winters met ijsbloemen op de ramen, sneeuwwallen en kruiend ijs die het werk regelmatig bemoeilijkten. Maar ook winters van ijsfeesten, ijskermissen en ijsbruiloften. Sommige jaren bevroor zelfs het gehele wateroppervlak. De laatste keer gebeurde dit in 1963, de strengste winter in Nederland in de laatste honderd jaar. Huizen bezweken bijna onder een dik pak sneeuw, en auto’s reden pleziertochten over het bevroren IJsselmeer.

Veranderende klimaat

In de tentoonstelling Winterkoorts(link is external) in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen ontdek je meer over die échte winters van vroeger. Op een tijdlijn vanaf 1706 is te zien hoe de winters steeds warmer werden. In 1963 vroor het bijna drie maanden achter elkaar, terwijl we nu gemiddeld nog maar 7 ijsdagen per jaar hebben. Het veranderende klimaat wordt toegelicht in vier video’s, verspreid door de zalen, die het Zuiderzeemuseum maakte in samenwerking met Het Klimaatmuseum.

Benieuwd geworden? Wij mogen 5x twee kaarten weggeven! Laat hier weten waarom jij graag deze tentoonstelling wilt bezoeken en wie weet ga jij als de lockdowns voorbij zijn naar het Zuiderzee museum. De actie loopt samen met onze partner: Het Weer Magazine

Doe mee

Voorwaarden:

  • Deze actie loopt van 1 december 2021 tot 5 januari 2022
  • Vul op het formulier in dat je meedoet aan de winactie Zuiderzeemuseum.
  • Alleen goed ingevulde formulieren dingen mee.
  • Winnaars ontvangen bericht
  • Maximaal één inzending per persoon
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd
  • Inzendingen mogen onder naamsvermelding worden gebruikt door IsGeschiedenis en de partner die de prijs verstrekt voor uitingen op sociale media en de website.
  • Door mee te doen aan de wedstrijd geef je IsGeschiedenis toestemming om je (email)adres met de verstrekker van de prijs te delen, zodat de prijs of prijzen verzonden kunnen worden.