Nicolaas en de prinses uit het Oosten

Win kaartjes voor de tentoonstelling ‘Nicolaas en de prinses uit het Oosten’

Deze actie is verlopen

Kom dit najaar naar de familietentoonstelling ‘Nicolaas en de prinses uit het Oosten’ en ontdek het bijzondere verhaal van prinses Theophanu en hoe zij de heilige Nicolaas meebracht naar Nederland. Ga mee op avontuur en wandel door het sprookjesachtige decor met kijkkasten!

Een heilige, een prinses en een kapel

Tegenwoordig kent iedereen in ons land Sint Nicolaas, maar dat was ooit anders. Zo’n duizend jaar geleden kwam hij voor het eerst in Nederland terecht, in Nijmegen om precies te zijn. De zoon van prinses Theophanu, Otto genaamd, bouwde toen een kapel ter ere van zijn moeder. De stenen kapel staat er nog altijd: de Nicolaaskapel in het Valkhofpark. Otto wijdde de kapel aan de heilige Nicolaas van Myra, een bisschop die in het land van zijn moeder heel beroemd was. Deze Nicolaas is daarna in heel Nederland ongekend populair geworden. Duizend jaar later kennen we hem nog steeds en vieren we elk jaar feestelijk zijn verjaardag: Sinterklaas!

Kinderopdracht Vragen aan Nicolaas

Sint Nicolaas is een kindervriend en al heel oud. Veel meer weten we eigenlijk niet over hem. Ga op zoek in de tentoonstelling en kom veel meer over hem te weten. Wat vroeg Theophanu bijvoorbeeld allemaal aan Sint Nicolaas en wat vragen wij tegenwoordig aan hem? En waarom horen gouden chocolademunten eigenlijk bij het feest van Sinterklaas?

Een historisch sprookje over de komst van Sint Nicolaas naar Nederland
Te zien vanaf 14 oktober 2017 t/m 7 januari 2018.

Je maakt nu kans op gratis kaarten voor deze tentoonstelling! Schrijf je in voor de nieuwsbrief (klik het vinkje aan op het winformulier) en vul in met wie jij deze tentoonstelling graag wil zien!

DOE MEE