William Clark

1 augustus jarig: William Clark

William Clark is een Amerikaanse ontdekkingsreiziger en politicus. Hij verkent van 1804 tot 1806 samen met Meriwether Lewis het westen van de Verenigde Staten en wordt daarmee een nationale held. Na die expeditie is hij enige tijd verantwoordelijk voor de politiek ten aanzien van indianen. William Clark werd geboren op 1 augustus te Caroline County.


William Clark stamde uit een avontuurlijke familie. Zijn voorouders waren al in 1630 vanuit Groot-Brittannië naar Virginia gekomen en verhuisden steeds verder naar het westen. William kreeg nauwelijks een opleiding, omdat er in Kentucky, waar de familie inmiddels naar was verhuisd, nog geen goede scholen bestonden.


In 1789 meldde Clark zich dan ook bij de milities in Kentucky die streden tegen de vijandige indianen in het gebied. Niet veel later voegde hij zich bij het officiële Amerikaanse leger, waar hij in 1795 bevriend raakte met Meriwether Lewis. De twee verloren elkaar later uit het oog, omdat Clark verhuisde naar Indiana en Lewis inmiddels kapitein in het leger was geworden.


 Leestips-Boek


De Poort naar het Westen De Poort naar het Westen


€ 16.50  


Clark kreeg in 1803 een brief van zijn oude vriend Lewis, waarin hij uitgenodigd werd samen op ontdekkingsreis te gaan in de gebieden die de Verenigde Staten in 1802 van de Fransen kochten. President Thomas Jefferson had opdracht gegeven voor de expeditie en Clark accepteerde de prestigieuze uitnodiging dan ook graag.


Lewis en Clark vertrokken in mei 1804 vanuit St. Louis naar het westen. Onderweg kregen Lewis en Clark hulp van Sacagawea, een Indiaanse vrouw die als tolk een deel van de reis meeging. Via de Colorado River en Yellowstone bereikte de expeditie in november 1805 de Grote Oceaan langs de kust van Oregon.


Na afloop van de expeditie kregen beide mannen een heldenontvangst en beloningen in de vorm van land en geld. Clark werd bovendien aangesteld als hoofd van ‘Indianen Zaken’ vanwege zijn ervaring in contacten met de inheemse volken. Clark trouwde in 1808 met Julia Hancock. Hij kreeg met haar vijf kinderen en zorgde vanaf 1812 tevens voor de kinderen van de overleden Sacagawea. Nadat ook zijn eerste vrouw overleed, trouwde Clark in 1820 met zijn nicht en kreeg hij nog drie kinderen. William Clark stierf op 1 september 1838 te St. Louis.

Bronnen

-          Biography, William Clark (31-7-2013)

-          Britannica, William Clark (31-7-2013)

-          Oregon History Project, Captain William Clark Biography (31-7-2013)

-          PBS, William Clark (31-7-2013)

 

Afbeelding

-          Wikimedia Commons, William Clark – Charles Willson (…) (31-7-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

De Poort naar het Westen
De Poort naar het Westen

€ 16.50

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt