Geen afbeelding beschikbaar

1 december jarig: Lodewijk VI, Charles Ruijs de Beerenbrouck en Coen van Hoewijk

Op 3 augustus 1108 werd hij officieel gekroond tot koning van Frankrijk. Ondanks vele opstanden onder zijn edelmannen en zijn bijnaam ‘De Dikke’ groeide hij uiteindelijk uit tot één van de machtigste koningen in het middeleeuwse Frankrijk. Lodewijk VI werd geboren op 1 december 1081.

Een koning van Frankrijk, een katholiek premier en de allereerste nieuwslezer van Nederland. Veel hebben Lodewijk VI, Charles Ruijs de Beerenbrouck en Coen van Hoewijk niet gemeen. Toch delen ze minstens één ding: 1 december, hun geboortedag.

Lodewijk VI (1081-1137), ook wel bekend als Lodewijk de Dikke, was koning van Frankrijk. Hij werd geboren op 1 december 1081 te Parijs, als de zoon van de Franse koning Filips I. Op jonge leeftijd vocht Lodewijk in dienst van zijn vader  en werd hij in 1098 tot ridder geslagen. Niet veel later raakte koning Filips ongeneeslijk ziek en droeg hij het bestuur over aan zijn zoon. De officiële kroning van Lodewijk vond echter pas plaats op 3 augustus 1108, vier dagen na het overlijden van zijn vader. Tijdens zijn regeerperiode kreeg Lodewijk regelmatig te maken met opstandige edelen binnen zijn rijk. Desalniettemin slaagde hij er in om de macht van de monarchie binnen Frankrijk aanzienlijk te versterken. Zo dwong hij zijn vazallen om voortaan de koninklijke wetgeving te hanteren, in plaats van hun eigen wetten uit te vaardigen. Lodewijk VI overleed op 1 augustus 1137 te Béthisy-Saint-Pierre.

Charles Ruijs de Beerenbrouck (1873-1936) was een Nederlands premier. Hij werd geboren op 1 december 1873 te Roermond. Zijn vader was Gustave Ruijs de Beerenbrouck, de latere minister van Justitie in het kabinet-Mackay. Uiteindelijk ging Charles ook de politiek in en werd lid van de Tweede Kamer namens de ‘Bond van rooms-katholieke Kiesverenigingen’. Na een verkiezingsoverwinning voor de partij in 1918 schoof formateur Nolens hem naar voren als nieuwe premier. Op 9 september 1918 werd Charles op 44-jarige leeftijd de tot dan toe jongste minister-president van Nederland. Al snel kreeg zijn kabinet te maken met een dreigende socialistische revolutie in Nederland, maar uiteindelijk werd de ‘Vergissing van Troelstra’ makkelijk overwonnen. Beerenbrouck was uiteindelijk drie termijnen premier van Nederland, tot zijn aftreden in 1933. Hij overleed drie jaar later, op 17 april 1936.

Coen van Hoewijk (1922-2007) was een Nederlands journalist en nieuwslezer. Hij werd geboren op 1 december 1922 te ’s-Hertogenbosch. Van Hoewijk begon zijn journalistieke loopbaan bij het persbureau ‘United Press’ . In 1955 stapte hij over naar de NTS, waar hij uiteindelijk verantwoordelijk werd voor de redactie van het journaal. Onder zijn leiding begon de NTS voor het eerst met het gebruiken van een presentator tijdens de uitzendingen. Op 3 oktober 1957 was Van Hoewijk zelf de eerste nieuwslezer die tijdens het journaal in beeld verscheen. Hij bleef deze rol ruim vijf jaar vervullen, totdat hij eind 1962 woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid werd. Van Hoewijk overleed 6 februari 2007 op 84-jarige leeftijd.

Personen: 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.