1 december jarig: Lodewijk VI van Frankrijk

Lodewijk VI wordt door zijn imposante figuur tijdens zijn leven al ‘de Dikke’ genoemd. Zijn verschijning weerhoudt hem er echter niet van om één van de eerste sterke Franse vorsten sinds de opdeling van het Karolingische Rijk in 987 te worden. Zijn bijna dertig jaar durende regeerperiode (1108-1137) brengt hij vooral oorlogvoerend door. Lodewijk VI werd geboren op 1 december 1081 te Parijs.

Lodewijks werd geboren als zoon van Filips I en Bertha van Holland. Hij was de achter-achterkleinzoon van Hugo Capet (940-996), de grondlegger van de dynastie van de Capetingers. De kleine Lodewijk werd opgevoed in de abdij van Saint-Denis, waarna hij in 1092 werd benoemd tot graaf van de Vexin en de steden Mantes-la-Ville en Pontoise. Het Franse koninkrijk had in die tijd slechts weinig macht en de koning had alleen maar directe zeggenschap over het Île-de-France en de streek rond Orléans. De rest van Frankrijk werd gedomineerd door de Engelsen, opstandige edelen en roofridders.

Na de dood van zijn vader werd Lodewijk op 3 augustus 1108 in Orléans gekroond. Hij bond meteen de strijd aan met de Engelsen in Normandië en veroverde in 1109 La Roche-Guyon. Lodewijk voerde de rest van zijn regeerperiode verschillende oorlogen tegen edelen als Hugo van le Puiset en de Engelse koning Hendrik I. Hij slaagde erin om de autoriteit van de Franse kroon te herstellen in zijn gebieden en stelde vast dat de koning van Frankrijk niemands vazal was, dus ook niet van bijvoorbeeld de Heilige Roomse Keizer. Lodewijk trouwde in 1115 met Adelheid van Savoye.

Hij was zeer geliefd onder zijn volk en de Franse economie bloeide tijdens zijn regeerperiode. Daarnaast wordt Lodewijk vaak gezien als de vader van steden, die hij regelmatig stadsrechten gaf. Onder zijn bewind groeide Parijs uit tot de grootste stad van Frankrijk. Lodewijk VI stierf op 1 augustus 1137 aan de gevolgen van dysenterie. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Lodewijk VII, die hij vlak voor zijn dood in de echt had laten verbinden met Eleanor van Aquitanië.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.