Geen afbeelding beschikbaar

1 januari jarig: Rama VI

Hij probeert Thailand democratischer te maken en het nationalisme onder zijn bevolking te vergroten. Verder verklaart hij Duitsland de oorlog in de Eerste Wereldoorlog waardoor Thaise soldaten zich in de strijd mengen. Rama VI werd geboren op 1 januari 1881.

Phra Mongkut Klao Chaoyuhua (Vajiravudh) werd geboren als tweede zoon van Rama V, de vijfde koning van de Chakri-dynastie in Thailand, en Saovabha, één van zijn vier koninginnen. Hij genoot zijn opleiding deels in Oxford in Groot-Brittannië en was zeer geïnteresseerd in literatuur. Nadat zijn oudere broer stierf werd prins Vajiravudh in 1895 de nieuwe kroonprins. 

Toen zijn vader in 1910 stierf werd Vajiravudh de nieuwe koning en nam hij de naam Rama VI aan. Hij voerde meteen enkele hervormingen door en moderniseerde het leger. Ook stichtte Rama VI verschillende scholen, met als doel om de kwaliteit van het onderwijs in Thailand te verbeteren. Verder moderniseerde hij de gezondheidszorg en verschenen onder zijn heerschappij de eerste openbare ziekenhuizen in Thailand.

In 1912 was er voor het eerst in de geschiedenis van de Thaise monarchie een poging om deze omver te werpen. Een groep radicale hervormers probeerde het paleis te bestormen uit woede over het uitblijven van een grondwet. Hoewel Rama VI in zijn rijk verschillende hervormingen door probeerde te voeren, stuitte hij hierbij vaak op verzet van de Thaise adel.

In de Eerste Wereldoorlog koos Rama VI nadrukkelijk de kant van de geallieerden, door de hechte banden die er bestonden met Groot-Brittannië. Ook zag hij deelname aan deze oorlog als een goede kans om het Thaise nationalisme een impuls te geven. Rama zond daarop een regiment soldaten naar Europa, maar zij kwamen pas aan toen de oorlog bijna afgelopen was.

Rama trouwde na de oorlog met Prueng Sucharitkul en haar zus Prapai Sucharitkul, benoemde hij tot zijn belangrijkste concubine. Hij stierf op 24 november 1925 op 44-jarige leeftijd, waarna hij werd opgevolgd door zijn broer Prajadhipok die de titel Rama VII aannam.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De ontdekkting van de dino | Bone Wars | Trix de T-Rex

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de kolossus van Rhodos

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special Maand van de geschiedenis – Eureka!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.