1 juni jarig: Amanoellah Khan

Amanoellah Khan was koning van Afghanistan van 1926 tot 1929 en stond te boek als drastische vernieuwer. Door middel van een nieuwe grondwet maakte hij het onderwijs voor iedereen toegankelijk en zorgde hij ervoor dat het dragen van een boerka of nikab niet langer wettelijk verplicht was. Amanoellah Khan werd geboren op 1 juni 1892.

Khan groeide op als zoon van emir Habiboellah Khan. Na de moord op zijn vader door een rivaliserend familielid in 1919 nam Amanoellah het emirschap over. Afghanistan was in die tijd een bufferstaat van Brits-Indië. De Britten oefenden veel invloed uit op Afghanistan om weerstand te kunnen bieden tegen de Russische invloed in Centraal-Azië. Amanoellah wilde echter onafhankelijk worden en riep als emir de onafhankelijkheid van Afghanistan uit. Als gevolg daarvan brak in 1919 de Derde Anglo-Afghaanse Oorlog uit, een strijd tussen Brits-Indië en Afghanistan. Aan de oorlog kwam een einde op 8 augustus 1919 met de Vrede van Rawalpindi, die bepaalde dat Afghanistan een volledig soevereine staat zou worden met een eigen buitenlandbeleid.

Na de Vrede van Rawalpindi sloot Amanoellah een verdrag van vriendschap met de Sovjet-Unie. Tijdens zijn regeerperiode zorgde Khan voor de verbetering en verlenging van de Afghaanse handelsroutes. Ook voerde hij westerse hervormingen door in zijn land, maar joeg hiermee veel traditionele en streng religieuze moellahs tegen zich in het harnas. Zijn plannen met betrekking tot vrouwenemancipatie schoten bij de moellahs in het verkeerde keelgat. Khan wist een opstand van deze opstandelingen in 1924 neer te slaan.

In 1927 brak echter opnieuw een opstand uit die uitliep op een mars van Jalalabad naar Kaboel. Amanoellah bevond zich op dat moment in Europa en tijdens zijn afwezigheid deserteerde zijn leger massaal. De opstandelingenleider Bacheh Saqqaw riep zichzelf uit tot nieuwe heerser van Afganistan, en het lukte Khan niet zijn macht terug te winnen. In 1929 deed Amanoellah officieel afstand van de troon en bracht hij de rest van zijn leven door in ballingschap. Aanvankelijk koos hij voor een leven in Brits-Indië, later Italië en uiteindelijk Zwitserland. Amannoellah Khan overleed op 25 april 1960 in Zürich.

<h3>Bronnen</h3>
<p>&nbsp;</p>
<p>- Britannica.com, ‘<a title="Amanullah Khan" href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/18453/Amanullah-Khan" target="_blank">Amanullah Khan</a>’.<a href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/18453/Amanullah-Khan"><br /></a></p>
<p>- Britannica.com, <a title="Anglo-Afghan Wars" href="http://www.britannica.com/topic/24956/websites%20%20%20" target="_blank">'Anglo-Afghan Wars'.</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>- Wikimedia Commons, ‘<a title="King Amanullah Khan" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:King_Amanullah_Khan.jpg" target="_blank">King Amanullah Khan</a>’.<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:King_Amanullah_Khan.jpg"><br /></a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.