1 november jarig: Lodewijk de Grand Dauphin

Lodewijk le Grand Dauphin dankt zijn naam aan zijn grote gestalte en het feit dat hij gedurende zijn leven de troonopvolger van Lodewijk XIV van Frankrijk is, maar nooit koning wordt. Naast zijn aanspraak op de Franse troon maakte hij eveneens aanspraak op die van Spanje via zijn moeder. Lodewijk le Grand Dauphin werd geboren op 1 november 1661.

Lodewijk le Grand Dauphin werd op 1 november 1661 geboren als oudste van zes kinderen van koning Lodewijk XIV en koningin Maria Theresia van Spanje. Toen hij elf jaar oud was, waren echter al zijn broers en zussen overleden waardoor hij enig kind was. In zijn eerste zeven levensjaar stond hij onder de hoede van een groep vrouwen, waarna hij zijn verdere opvoeding van mannen ontving.

Op 7 maart 1680 trouwde Lodewijk met Maria Anna Victoria van Beieren. Ze zouden samen drie zoons krijgen. Daarnaast had Lodewijk meerdere maîtresses waarbij hij twee bastaardkinderen kreeg. Eén van de kinderen, die hij bij zijn maîtresse Louise de Caumont kreeg, werd niet erkend door Lodewijk XIV. Zijn tweede bastaardkind, die hij bij Françoise Pitel verwekte erkende hij zelf niet.

Lodewijk was als troonopvolger een belangrijk man in Frankrijk, desalniettemin speelde hij geen grote rol in de Franse politiek. Wel was hij belangrijk in de Spaanse Successieoorlog (1701-1714) doordat hij via zijn moeders familie aanspraak maakte op de Spaanse troon. Maar omdat hij en zijn oudste zoon bij het overlijden van de Franse koning de eerste in lijn waren, vielen de rechten op de Spaanse troon toe aan zijn tweede zoon.

Filips, Hertog 'd Anjou, besteeg de Spaanse troon in 1700 als koning Filips V. Pas na de vrede van Utrecht (1713) werd hij door de andere landen erkend, nadat was besloten dat Filips en zijn nakomelingen geen aanspraak konden maken op de Franse troon. Lodewijk begon via zijn zoon de Spaanse Bourbon dynastie, en via zijn kleinzoon (Lodewijk XV) zette hij de Franse Bourbon dynastie voort. Lodewijk stierf in 1711 een natuurlijke dood op 50 jarige leeftijd. Lodewijk XIV stierf vier jaar later, op 1 september 1715. Louis, Hertog van Anjou, volgde zijn overgrootvader op als koning van Frankrijk en nam de naam Lodewijk XV aan.

<h3>Leestip</h3>
<!-- Educatheek.nl product widget voor isgeschiedenis.nl-->
<div id="widgetPreview" style="border: 1px solid #ccc; padding: 10px; width: 200px; background-color: #fff; z-index: 99;">
<div id="widgetPreviewContainer">
<div class="ellement"><a title="Lodewijk XIV " href="http://www.educatheek.nl/Lodewijk-XIV-_78879.html/&amp;pref=1e2f312e800" target="_blank"><img src="http://www.educatheek.nl/phpshop/shop_image/product/cb/9789046802540.jpg... alt="Lodewijk XIV " align="left" border="0" /></a>
<div class="innerwidget"><a class="widgetlink" title="Lodewijk XIV " href="http://www.educatheek.nl/Lodewijk-XIV-_78879.html/&amp;pref=1e2f312e800" target="_blank">Lodewijk XIV </a><br />
<p class="widgetprice">€ 17.95</p>
</div>
</div>
</div>
<div style="clear: both;"> </div>
</div>
<!-- end of Educatheek.nl widget -->

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Alles over het Neurenberg proces? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?

Alles over koning Willem I Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Alles over Nieuw Amsterdam? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.