Geen afbeelding beschikbaar

1 september jarig: Willem IV, Abhay Prabhupada en Andrej Vlasov

Deze drie mannen - prins, monnik en generaal - hebben niks met elkaar gemeen. Ze hebben elkaar niet eens gekend. Toch zijn ze indirect verbonden, want ze zijn alle drie geboren op 1 september.

Stadhouder Willem IV van Oranje-Nassau.Willem IV van Oranje-Nassau (1711 - 1751) was prins van Oranje en de eerste erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Provinciën. Willen IV stond bekend als vredelievend, maar kampte met een zwakke gezondheid. Hij werd geboren op 1 september in Leeuwarden. Op 1747 werd hij in Amsterdam benoemd tot stadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de belangrijkste functionaris binnen de Republiek. Zijn gezondheid speelde hem toen al parten en Nederland kende indertijd een teruglopende economie. Daarom nam zijn vrouw Anna van Hannover de daaropvolgende jaren veel lopende zaken over. Op 22 oktober 1751 stierf Willem IV ondanks een kuur in Aken. Hij liet het land na aan zijn drie jaar oude zoon Willem V.

Abhay Charan was de oprichter van de bekende Hare Krishna-beweging.Abhay Charan Bhaktivedanta Swami Prabhupada (1896 - 1977) was een vaishnava monnik uit India. Vaishnava is één van de hoofdstromingen van het Hindoeïsme. Hij bracht het zogeheten Krishna-bewustzijn naar het Westen en was de stichter van de Hare Krishna-beweging. Prabhupada werd geboren op 1 september 1896 in Calcutta en hij leerde op jonge leeftijd al de gebruiken van de Vaishnava-traditie. Rond 1920 werd hij een aanhanger van Gandhi’s onafhankelijkheidsbeweging. In 1966 richtte hij de Hare Krishna-beweging op in het Westen, met als bedoeling de ideologie van de spirituele levenswijze van het Vaishnavisme te verspreiden. Hij overleed op 14 november 1977. Geruchten dat hij zou zijn vergiftigd gaan tot vandaag de dag rond.

Adnrej Vlasov was generaal van het Rode Leger, maar zou zich later tegen Stalin keren.Andrej Andrejevitsj Vlasov (1900 - 1946) was een Russische generaal van het Rode Leger van de Sovjet-Unie, één van de grootste nationale legers die de wereld ooit heeft gekend. Hij werd geboren op 1 september 1900. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij onder het bewind van Stalin veel overwinningen maar ook nederlagen gekend in de strijd tegen het Duitse leger, waarbij terugtrekking steevast werd verboden door de Russische dictator. Vlasov eindigde daardoor in 1942 in de handen van de Duitsers. Hij keerde zich in gevangenschap tegen Stalins regime en vormde het hoofd van het door Duitsland gesteunde Russisch Bevrijdingsleger. Het nut van die beweging nam echter snel af door het Duitse optreden en overwinningen van het Rode Leger. Vlasov werd op 12 mei 1946 gevangen genomen door het Rode Leger en ter dood veroordeeld wegens terrorisme tegen de staat.

Partners: 

Personen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!