Annie Bos, eerste NEderlandse filmster

10 december jarig: Annie Bos

Annie Bos is de eerste Nederlandse filmster. In de tijd van de stomme film is zij de enige die echt doorbreekt naar het grote publiek. Honderden meisjes laten vervolgens hun haar zo knippen als Bos het in haar films droeg. Haar status als filmster verdwijnt na de Eerste Wereldoorlog echter weer snel, waarna zij verder gaat als huisvrouw. Annie Bos werd geboren op 10 december 1886.

Johanna (Annie) Bos werd te Amsterdam geboren uit het huwelijk tussen kunstschilder Gerard Jan Bos en Aletta Halberstadt. Haar vader zorgde ervoor dat Bos in 1909 de toneelopleiding in Antwerpen kon gaan volgen. Na een korte carrière op het toneel,  speelde ze in 1913 voor het eerst een hoofdrol in de film De Levende Ladder van regisseur Maurits Binger. Bos groeide daarna al snel uit tot de muze van Binger en speelde in een groot aantal films die geproduceerd werden door Bingers ‘Filmfabriek Hollandia’.

Hoofdrollen in films

Door rollen in films als Liefde Waakt, Majoor Frans, Amerikaansche meisjes en Een Carmen van het Noorden groeide Bos in de jaren ’10 van de 20e eeuw uit tot de grootste filmster van Nederland. In september 1920 ontving Bos een medaille voor haar acteerprestaties met de inscriptie ‘Aan Annie Bos, Hollands Beroemdste Filmactrice’.

Einde van een carrière

Na de uitreiking van deze medaille kwam Bos’ carrière echter snel tot een einde. Na de Eerste Wereldoorlog was het maken van films steeds duurder geworden en in 1919 stond Hollandia op het punt om failliet te gaan. De studio werd overgenomen door een Engelse filmstudio, maar zij vonden Bos ‘te oud’ voor grote rollen in films. Nadat zij gevraagd was voor een Amerikaanse verfilming van Een Carmen van het Noorden vertrok Bos naar New York, maar bij aankomst bleek de filmstudio die de verfilming zou doen failliet te zijn.

Bos keerde teleurgesteld terug in Nederland en speelde daar nog enkele kleine rolletjes, voordat zij in 1925 besloot te stoppen met acteren. Zij trouwde in 1926 met Cornelis Loeff en leefde de rest van haar leven als huisvrouw. Annie Bos stierf op 3 augustus 1975 in Leiden.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.