Camille Pissarro

10 juli jarig: Camille Pissarro

Camille Pissarro is een Deens-Franse schilder uit de 19e eeuw. Zijn werk behoort tot het Impressionisme en het Post-Impressionisme. Pissarro geeft leiding aan een groep schilders waartoe onder andere Paul Cézanne, Claude Monet en Paul Gauguin behoren. Pissarro schildert met name gewone mensen en stadsgezichten. Camille Pissaro werd geboren op 10 juli 1830 op St. Thomas.


Pissarro werd geboren op St. Thomas, een klein eilandje in Deens West-Indië dat tegenwoordig onderdeel is van de Amerikaanse Maagdeneilanden. Zijn vader was een Frans-Portugese jood en zijn moeder kwam van de Dominicaanse Republiek. Dit op raciale gronden controversiële huwelijk zorgde ervoor dat Pissarro naar een school voor zwarte kinderen moest.


Op 12-jarige leeftijd ging hij naar een school in Parijs, waar hij een liefde voor schilderen ontwikkelde. In 1852 ging Pisarro samen met de Deense schilder Fritz Melbye naar Venezuela om in Caracas professioneel schilder te worden. Na drie jaar besloot Pissarro terug te keren naar Parijs om aan de École des Beaux-Arts te studeren. In die periode werkte hij samen met Gustave Courbet, een voorstander van experimentele schilderkunst.


Vervolgens raakte hij bevriend met jonge schilders als Cézanne, Monet en Gauguin. In 1871 trouwde hij met Julie Vellay. Ze verhuisden tijdens de Frans-Pruisische Oorlog van 1870 tot 1871 naar Londen. Bij zijn terugkeer in Parijs bleek dat het grootste gedeelte van zijn schilderijen was vernietigd. In 1873 organiseerde hij een samenwerking tussen verschillende Impressionistische schilders om samen tentoonstellingen te organiseren. Hierdoor zagen bijvoorbeeld Cézanne en Gauguin hem als een vaderfiguur.


Pissarro schilderde vooral dagelijkse taferelen. Hij maakte veel stadsgezichten en portretten van gewone mensen, zoals boeren en fabrieksarbeiders. Zijn schilderijen kenmerkten zich door het gebruik van natuurlijke kleuren en grove penseelstreken. Tegen het einde van zijn carrière experimenteerde Pissarro nog met de stijl waar Vincent van Gogh groot mee werd, het Post-Impressionisme. Hij maakte een aantal kunstwerken door middel van het pointillisme, waarbij met het zetten van kleine stippen of streepjes een afbeelding werd gemaakt. In de laatste jaren van zijn leven kreeg Pissarro een oogaandoening, waardoor het schilderen steeds lastiger werd. Camille Pissarro overleed op 13 november 1903 te Parijs.

Bronnen

-        Biography, Camille Pissarro (9-7-2013)

-        Camille Pissarro, Biography (9-7-2013)

-        Guggenheim, Camille Pissarro (9-7-2013)

-        Renoir, Camille Pissarro (9-7-2013)

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Camille Pissarro Portrait c.1900 (9-7-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

 sensatie & inspiratie
Impressionisme: sensatie & inspiratie

€ 29.95

 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.