Geen afbeelding beschikbaar

10 maart jarig: Ferdinand II van Aragon

“Tanto monta, monta tanto”. Onder dit motto, dat vrij vertaald kan worden als ‘zij bedragen hetzelfde’, treedt Ferdinand II van Aragon in het huwelijk met Isabella I van Castilië. Vanaf 1475 heersen zij vervolgens samen bijna dertig jaar over geheel Spanje. Ferdinand II van Aragon werd geboren op 10 maart 1452.

Ferdinand werd geboren op 10 maart 1452 als de zoon van Johan II van Aragón. Op zeventienjarige leeftijd trad hij in het huwelijk met Infanta Isabella, de halfzuster en erfgenaam van Hendrik IV van Castilië. In hun huwelijkse voorwaarden werd vastgelegd dat ze in de toekomst samen zouden regeren over Aragon en Castille met het motto ‘Tanto monta, monta tanto’ (vrij vertaald: Zij bedragen hetzelfde).

In 1474 overleed Hendrik IV en werden Ferdinand en Isabella samen koning en koningin van Castilië. Vijf jaar later stierf ook Johan II en werden de kroon van Aragon en Castille samengevoegd in een unie die bekend kwam te staan als España. Tevens kregen de twee dat jaar hun eerste en enige kind, Johanna van Castilië. De gedeelde heerschappij van Ferdinand en Isabella bleek een groot succes. Samen versloegen ze de troonpretendent Juana la Beltraneja en voltooiden ze in 1492 de Reconquista met de verovering van Granada. Datzelfde jaar gaven ze ook Cristoffel Columbus de opdracht een nieuwe route naar Azië te vinden en lieten ze tevens alle Joden verbannen uit hun koninkrijk.

Na de dood van Isabella in 1504 werd dochter Johanna uitgeroepen tot koningin van Castilië. Zij bleek echter mentaal instabiel, en dus werd Ferdinand tijdelijk aangesteld als regent. Na verloop van tijd probeerde hij dit regenschap permanent te maken, om zo de macht te behouden over heel Spanje, maar ondervond hierbij grote weerstand van de Castiliaanse adel. Ferdinand II overleed op 23 januari 1516 en werd opgevolgd door zijn kleinzoon Karel, die uiteindelijk Spanje definitief samen zou voegen en uit zou groeien tot keizer Karel V.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt