Geen afbeelding beschikbaar

10 mei jarig: Fred Astaire

"The history of dance on film begins with Astaire", aldus Gene Kelly over Fred Astaire. De danser, zanger en acteur was geliefd op Broadway en in Hollywood. Hij  veroorzaakte een revolutie in de filmwereld, waar hij vooral de musicals compleet veranderde en een voorbeeld was voor velen.

Astaire werd geboren in Nebraska op 10 mei 1899 als Frederick Austerlitz als tweede kind van Johanna en Frederic Austerlitz. Toen Frederick stierf en zijn werk hun niet meer aan Nebraska bond, vertrok Johanna met haar kinderen Adele en Fred naar New York. In Nebreska had ze al ontdekt dat Adele talent had voor zang en dans, en ze wilde haar carrièremogelijkheden maximaliseren door naar de grote stad te vertrekken.  Omdat broer/zus acts in die tijd populair waren, moest de jonge Fred, aanvankelijk tegen zijn zin, ook leren dansen en zingen. Al gauw bleek dat ook hij talent had. De naam van de kinderen werd veranderd in Astaire en al gauw traden ze op in theaters in en om New York.

De Astaire’s werden steeds beter en populairder en stonden in de jaren ’20 zelfs op Broadway en West End. Er kwam echter een einde aan hun gezamenlijke carrière toen Adele in 1932 trouwde. Fred vond het verschrikkelijk om zonder zijn zus door te gaan, maar het bood hem wel de kans zijn horizon te verbreden. Hij begon dan ook aanbiedingen uit Hollywood aan te nemen.

Al gauw verschenen hij en danseres/actrice Ginger Rogers in 1933 in de film ‘Flying down to Rio’. Dit was het begin van een nieuw professioneel partnerschap voor Astaire. Hij en Ginger werden wereldberoemd met de vele films die ze samen maakten. Katharine Hepburn zei over het duo: “He gives her class and she gives him sex appeal”. Astaire deed de choreografie voor hun routines en veranderde de dans in de filmwereld door zijn elegantie, precisie en originaliteit. Verder speelde hij naast sterren als Rita Hayworth, Audrey Hepburn en Judy Garland. Fred Astaire overleed op 22 juni 1987 op 88-jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.