10 november jarig: George II van Engeland

Hij is de laatste Britse koning die buiten Groot-Brittannië geboren is en staat bekend om de vele conflicten die hij met zijn naaste familieleden voert. Hij leidt de Britse troepen tijdens een slag in de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748) en is daarmee de laatste Britse monarch die persoonlijk leiding aan het leger geeft. George II wordt geboren op 10 november 1683.

George II werd geboren als George Augustus in Hannover en groeide op als zoon van George Lodewijk, de erfprins van het Keurvorstendom Hannover, en van Sophia Dorothea van Celle. In zijn jeugd had hij vaak ruzie met zijn vader, omdat hij zijn moeder slecht behandelde. Zijn vader werd na de onverwachtse dood van Anna van Groot-Brittannië in 1714 uitgeroepen tot koning George I van Engeland. Hierdoor werd George prins van Wales. George trouwde in 1705 met Caroline van Brandenburg. Het paar kreeg negen kinderen.

Na de dood van zijn vader in 1727 volgde George hem op en werd koning George II van Engeland. Hij was als koning politiek actief en bemoeide zich met verschillende conflicten. In 1740 brak de Oostenrijkse Successieoorlog uit. De Britten en de Nederlanders steunden in dit conflict de Oostenrijkse koningin Maria Theresa (1717-1780) en George II leidde zijn troepen in de slag om Dettingen tegen de Fransen in 1743.

Ook in Groot-Brittannië zelf was het onrustig. De katholieke Jacobieten probeerden vanaf 1745 vanuit Schotland een opstand op touw te zetten om George II van de troon te stoten ten gunste van de verdreven katholieke dynastie Stuart. In 1746 vond de beslissende slag tussen de Koninklijke Britse troepen en de Jacobieten plaats. De Jacobieten verloren. Veel aanhangers werden gevangen genomen of vermoord. Dit was voorlopig de laatste bedreiging voor de dynastie van de Hannovers.

Na het einde van de Oostenrijkse Successieoorlog en de interne conflicten bemoeide George II zich niet meer zo actief met de politiek. Hij stierf onverwachts op 25 oktober 1760 nadat hij onwel was geworden en werd opgevolgd door zijn kleinzoon die koning George III van Groot-Brittannië werd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!